ICTY: Tužitelj dokazao da su "Škorpioni" pripadali MUP-u Srbije

TUŽITELJ Geoffrey Nice u utorak je na kraju protuispitivanja svjedoka obrane Obrada Stevanovića na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, sucima predočio dokument MUP-a Srbije koji potvrđuje da je jedinica "Škorpioni" 1999. na Kosovu bila u sastavu pričuvne policije.

Stevanović, 90-ih godina pomoćnik ministra unutarnjih poslova Srbije i zapovjednik Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), potvrdio je autentičnost dokumenta, ali je ostao kod posljednje verzije iskaza, prema kojoj u sastav MUP-a nije ušla cijela jedinice nego pojedini pripadnici.

"Jedinica Škorpioni je 25. ožujka 1999. uz suglasnost načelnika Resora javne sigurnosti, generala Vlastimira Đorđevića, prevedena u pričuvni sastav Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ)", navodi se u dokumentu Uprava za borbu protiv organiziranog kriminala MUP-a Srbije, koji je citirao Nice.

Pripadnici "Škorpiona", Saša Cvjetan i Dejan Demirović, 27. ožujka u Podujevu ubili su 14 i teško ranili pet albanskih žena i djece, nakon čega je postrojba povučena, stoji u dokumentu koji je ta uprava uputila sudu u Prokuplju, gdje se Cvjetanu sudilo za taj zločin. U ponedjeljak mu je u Beogradu počelo ponovljeno suđenje, nakon što je Vrhovni sud poništio prvu presudu.

"Škorpioni su bili potčinjeni SAJ-u, kojim ste vi zapovjedali", rekao je tužitelj Stevanoviću, koji je to negirao te tvrdio da dokument vidi "prvi put".

Tijekom pet dana protuispitivanja, Stevanović je stalno mijenjao iskaz o "Škorpionima", počev od toga da za njih nikada nije čuo, ili eventualno samo u Đeletovcima, da nisu bili u BiH ili na Kosovu, zatim da nisu bili u sastavu MUP-a, posebno ne u resoru javne sigurnosti, da bi optužba na kraju dokazala izravnu potčinjenost.

Od 30-tak svjedoka obrane koje je do sada saslušao Milošević, Stevanović je osigurao status najkorisnijeg za optužbu jer je tijekom njegovog iskaza izveden prvi dokaz koji Srbiju i Miloševića izravno povezuje s genocidom u Srebrenici - video snimka na kojoj "Škorpioni" ubijaju šest mladih Bošnjaka.

Razotkriven je sustav kojim je MUP Srbije u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije angažirao svoje specijalne postrojbe pod paravanom paravojnih snaga.

Također je izveden dokaz da su 50-orica albanskih zatvorenika u zatvoru Dubrava 22. svibnja 1999. pali kao žrtve specijalaca MUP-a Srbije a ne bombardiranja NATO-a, dokazi da je Milošević naređivao uklanjanje leševa s Kosova i mnogi drugi.

Milošević je u dodatnom ispitivanju bezuspješno pokušao ublažiti štetu nanesenu obrani, ispitujući Stevanovića prema radnim bilješkama koje je vodio na Kosovu 1998/99. kako bi "dokazao kulturu propisanog ponašanja policije", te na drugoj strani "samovolju dobrovoljaca koji su vodili privatne ratove".

Sudsko vijeće je za sutra zatražilo od optužbe i obrane pisane argumente o prihvatljivosti dokaza izvedenih tijekom svjedočenja generala Stevanovića.

Odluka o prihvaćanju spomenutih dokaza protiv Miloševića, imat će važnu ulogu pri utvrđivanju činjenica u maratonskom procesu koji traje od 12. veljače 2002., po 66 točaka optužbe za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Pročitajte više