Iračani hoće optužiti generala Franksa za ratne zločine

IRAČKI civili pripremaju tužbu pred belgijskim sudom protiv zapovjednika vojnih operacija u Iraku američkog generala Tommyja Franksa i drugih američkih časnika zbog ratnih zločina u Iraku, piše u ponedjeljak The Washington Times.

Savezničke snage biti će tužene za nasumičnu pucnjavu u kojoj su poginuli irački civili, za bombardiranje tržnice u Bagdadu, pucanje na vozilo hitne pomoći i zato što nisu spriječili masovnu pljačku bolnica, navodi list riječi bruxellskog odvjetnika Jana Fermona. On zastupa 10 iračkih civila koji tvrde da su žrtve ili očevici zločina počinjenih tijekom operacije Iračka sloboda.

Fermon je rekao da će tužitelji zatražiti da istražni sudac razmotri može li se podići optužnica za generala Franksa. Ukoliko dođe do formalne optužnice generalu Franksu i drugim američkim časnicima mogli bi se suditi na belgijskom sudu, piše list.

The Washington Times kaže da je Washingtonn ljutito reagirao na tužbu, i da je visoki vladin dužnosnik upozorio da će "biti diplomatskih posljedica za Belgiju" ukoliko sud prihvati tužbu,a belgijske vlasti izdaju optužnicu protiv generala Franksa i drugih američkih časnika.

Fermon je rekao da će tužba službeno biti podnesena za oko dva tjedna, te će se u njoj izravno tužiti nepoznato američko osoblje odgovorno za ratne zločine u Iraku, dok će za neke zločine tužiti po zapovjednoj odgovornosti.

List navodi američkog dužnosnika koji je rekao da tužba zorno pokazuje zašto su Amerikanci zabrinuti zbog mogućnosti da zakoni i institucije kao što je Međunarodni kazneni sud (ICC) budu iskorištene da potaknu politički motiviran progon američkih dužnosnika.

List navodi kako je Fermon rekao da će se tužba, budući da američki predsjednik George W. Bush i državni tajnik Colin Powell prema međunarodnom pravu ne mogu biti sudski gonjeni dok su na dužnosti, usmjeriti na generala Franksa i druge američke časnike.

"Američki vojni časnici su imali ovlasti ali nisu ništa učinili da spriječe ratne zločine", rekao je Fermon. "Vojni zapovjednik je odgovoran za ratne zločine čak i ako ih nije počinio ili zapovijedio, kao i ako ne poduzme sve neophodne mjere kako bi ih spriječio".

Tužba se, prema Fermonu, temelji na belgijskom zakonu iz 1993. koji daje belgijskim sudskim vlastima ovlasti da sude za ratne zločine i ne-Belgijancima bilo gdje u svijetu. Prema kasnijim amandmanima ovaj zakon se primjenjuje samo na ratne zločine počinjene u zemljama u kojima nema demokracije i ne mogu osigurati pošteno suđenje. Amandmani, međutim, kako tvrde međunarodni pravni stručnjaci, prepuštaju belgijskoj vladi da odluči može li se nastaviti s postupkom protiv američkih dužnosnika.

The Washington Times navodi kako je neimenovani američki dužnosnik kazao da je tužba protiv generala Franksa duboko manjkava. "Postoje ozbiljni problemi s načelom zapovjedne odgovornosti koje se u međunarodnom pravu koristi kao temelj za optužnice", rekao je dužnosnik. "Ono seže daleko preko onoga što možemo razborito nazvati kriminalnim ponašanjem".

Fermon je međutim rekao da je zapovjedna odgovornost uvedena u međunarodno pravo Haškim sudovima za ratne zločine za Ruandu i bivšu Jugoslaviju i da je posebno učinkovito korištena protiv generala na prostoro bivše Jugoslavije koji su optuženi ne za "zločine koje su počinili ili naredili, nego za zapovjednu odgovornost".

Najistaknutiji je slučaj hrvatskog generala Ante Gotovine koji je optužen po zapovjednoj odgovornosti za zločine počinjene tijekom hrvatskih vojnih operacija 1995., a čiju su optužnicu krizirali mnogi promatrači Haškoga suda, piše The Washington Times.

Iako je američki dužnosnik odbio ulaziti u specifnosti slučaja Gotovine on je rekao, "Ali mislim da optužnica koju je izdao Haški sud temeljena na teoriji zapovjedne odgovornosti predstavlja opasnost da se uspostavi načelo u međunarodnom pravu" koje se može iskoristiti protiv Sjedinjenih Država.

Pročitajte više