Italija: Opasnosti od iskapčanja struje od danas do konca 2004.

ZBOG povećanja potrošnje struje u Italiji od danas bi do daljnjega moglo doći do programskih ispapčanja potrošaća iz mreže.

Talijanski ministar proizvodnih aktivnosti Antonio Marzano izjavio je, kako danas na prvoj stranici objavljuje "Corriere della Sera", kako će "struje nedostajati do konca 2004. "Potrebna su nova postrojenja za proizvodnju električne energije", rekao je Marzano.

Vlada je uredbom odobrila povećanje temperatura vode koja se nakon rashlađivanja turbina u elektranama ispušta u rijeke, čime je smanjena potrošnja energije za njezino hlađenje.

"Do konca 2004. u pogon bi trebale ući nove elektrane koje će zajamčiti dodatnih 12.000 megawata (MW) struje. Tada bi trebao prestati problem s opskrbom struje", rekao je Marzano.

Predsjednik tvrtke koja upravlja distribucijom električne energije (GRTN), Carlo Bollino izjavio je da bi od danas cijeli Apeninski poluotok mogao doživjeti i zamračenja. Oko šest milijuna obitelji bi programirano moglo ostati bez sruje. Naime, GRTN najavljuje povremena iskapčanja pojedinih gradskih četvrti kako bi se spriječio raspad sustava elektrodistribucije.

Takvim 90-minutnim planiranim iskapčanjem smanjit će se potrošnja kako bi bila uvijek ispod 55.000 megawata kolika je moguća proizvodnja u Italiji s uvozom, koji iznosi 6.300 megawata.

Italija je koncem 80-tih godina referendumom zabranila izgradnju nuklearnih elektrana, ali se sada ponovno spominje mogućnost igradnje postrojenja na nuklearni pogon, ali mnogo sigurnijih. Istodobno se razmišlja i o povratku ugljena, koji se uz sadašnju tehnologiju u termoelektranama može koristiti bez zagađenja.

Pročitajte više