Italija priprema zakon o ekološkoj zoni

Talijanska vlada predočila je Parlamentu nacrt zakona o uspostavi zaštićene ekološke zone, koja se proteže dalje od 12 milja nacionalnog teritorija i u tijeku su rasprave u nadležnim odborima Zastupničkog doma.

Predstavljajući tekst nacrta zakona u odboru za kulturu, znanost i obrazovanje Ernesto Maggi iz Nacionalnog saveza, rekao je da se potreba za donošenjem takvog zakona pokazala nakon što su zemlje Sredozemlja kao što su "Španjolska, Francuska i Hrvatska već uspostavile vlastite zone na osnovu međunarodnog pomorskog prava i posebno Konvencije iz Montego Baya iz 1982. godine".

Izvještaj kaže kako će na taj način Italija stvoriti "adekvatan pregovarački položaj za stvaranje budućih bilateralnih sporazuma sa zemljama koje su već donijele takve zakone".

Unutar zaštićene ekološke zone, kaže se u nacrtu, zakoni talijanskog prava, kao i Europske unije te međunarodni zakoni usvojeni u Italiji za zaštitu okoliša, primjenjuju se i na brodove pod stranim zastavama, kao i na strance. Taj zakon se ne primjenjuje na ribolovnu aktivnost.

(Hina) xst ydgk

Pročitajte više