Italija: Suše isušile rijeke; more 30 km uzvodno u rijeci Po

NEZAPAMĆENE suše u Italiji dovele su do toga da rijeka Po ne samo da više ne utječe u more, već je Jadran ušao 30 kilometara u tu najveću talijansku rijeku zahvaljujući rekordno niskom vodostaju.

"Morska voda je ušla uzvodno uz tok rijeke Po već 30 kilometara", kaže Lino Tosini, direktor konzorcija delte rijeke Po u razgovoru za list "Corriere della Sera" od srijede.

Goleme suše isušile su talijanske rijeke, nanijele velike štete (trenutna procjena šteta je oko 5 milijardi eura) poljodjelstvu i prijete zaustavljanjem elektrana. Već je jedna elektrana u mjestu Ostiglia kod Manove zaustavljenja zbog nedostatka vode iz rijeke Po, a suša prijeti i golemoj elektrani u Porto Tolle kod Roviga, koja osigurava struju za sjeveroistok Italije i podmiruje 5 posto ukupnih nacionalnih potreba za električnom energijom.

Na delti rijeke Po uništena su, zbog suše, uzgajališta dagnji (cijela ovogodišnja proizvodnja od 30 tisuća kvintala, zbog pretople vode, koja dostiže temperaturu od 30 stupnjeva) i drugih školjaka.

Slana voda koja ulazi u rijeku ugrožava ne samo usijeve, već i elektranu Porto Tolle. Turbine, a sada rade samo dvije od četiri u toj elektrani, treba hladiti slatkom vodom, koja se mora dopremati posebnim cisternama. U vrijeme plime Jadran ulazi u Po gotovo do Parme (tu je vodostaj minus 7,53 metara), gdje bi u srijedu predstavnici ministarstava, regija, civilne zaštite i stručnjaka trebali donijeti posebne mjere za slučaj neizmijenjenih vremenskih prilika.

Cijene poljoprivrednim proizvodima skočile su do neba pa je najavljena kontrola jer postoji sumnja u spekuliranje. Povrće, koje je na veliko nabavljeno prije suša, dakle po nižim cijenama, ne bi trebalo u maloprodaji doživjeti veći rast cijena, koje su međutim sada i do 50 posto više od normalnih.

Pročitajte više