Izaslanstva 44 zemlje na obilježavanju oslobođenja Auschwitza

Izaslanstva iz 44 zemlje okupilo se u četvrtak u Poljskoj na obilježavanju 60. godišnjice oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora AuschwitzBirkenau.

U Auschwitzu se u četvrtak nalazi 19 predsjednika, veliki broj premijera i predstavnika kraljevskih obitelji. Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić predvodi hrvatsko izaslanstvo u kojem se nalazi i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, jedan od preživjelih hrvatskih logoraša Auschwitza Oto Kronsein i u ime spomen centra Jasenovac Slavko Goldstein.

Devetnaest predsjednika među kojima i izraelski predsjednik Moshe Katzav ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Jacquec Chirac u četvrtak su u Auschwitzu odali počast 1,5 milijuna žrtava tog logora, a svi su govornici govore držali na svojim materinjim jezicima.

Posebno emotivan bio je dolazak novog ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka čiji je otac bio jedan od logoraša Auschwitza, kao i dolazak posebnog izaslanika Pape Ivana Pavla II. kardinala Jean-Marie Lustigera židovskog podrijetla, čija je majka ubijena u ovom logoru.

U nekadašnji logor smrti na 60. godišnjicu njegova oslobođenja došli su i predstavnici europskih kraljevskih obitelji kao i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Josep Borell, dok Ameriku predstavlja potpredsjednik Dik Cheney.

Tragične uspomene na genocid Drugog svjetskog rata iznijeli su u svojim svjedočanstvima preživjeli ovog logora smrti, među kojima dobitnik Nobelove nagrade za mir Elie Wiesel i jedan od osloboditelja Anatoly Shapiro, zapovjednik ruske vojske koji je poveo svoje vojnike na Auschwitz 27. siječnja 1945. godine.

Vjerojatno posljednji puta u Auschwitzu su se u četvrtak okupili i preživjeli logoraši kao i njihovi osloboditelji vojnici Crvene armije.

Ono su potpisali dokument kojim traže osnivanje međunarodnog centra za obrazovanje o Auschwitzu i holokaustu. Prve potpise na ovaj dokument stavili su bivši poljski ministar vanjskih poslova i važna ličnost u poljsko-njemačkom pomirenju Wladislaw Bartoszewski, bivša predsjednica Europskog parlamenta Simone Veil i Romani Rose, predsjednik Vijeća Roma i Sintija Njemačke.

U koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau koji je tijekom godina postao simbolom holokausta ubijeno je više od 1,5 milijuna osoba.

(Hina)xnbar ysdje

Pročitajte više