Izaslanstvo UN-a u Iraku u petak razmatra mogućnost izbora prije 30. lipnja

IZASLANSTVO UNa zaduženo da ispita izvedivost izravnih izbora u Iraku prije 30. lipnja trebalo bi u petak doći u Bagdad, dok civilni upravitelj Paul Bremer inzistira na zadržavanju predviđenog izbornog kalendara.

"Izaslanstvo će doći u petak u Bagdad i tamo će boraviti desetak dana", kazao je za agenciju France Presse europski dužnosnik tražeći da ostane neimenovan.

Izaslanstvo će predvoditi Carina Perelli, 46-godišnja Urugvajka zadužena za izborna pitanja.

"Izaslantsvo će raditi na izvanrednim uvjetima sigurnosti", dodao je neimenovani europski diplomat.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan je u utorak izjavio da će njegova organizacija poslati u Irak ekipu koja bi trebala razmotriti uvjete povratka iračkog suvereniteta i mogućnost održavanja izravnih općih izbora prije 30. lipnja.

Washington, koji smatra da su izravni izbori preuranjeni zatražio je od UN-a da pošalje ekipu kako bi procijenila izvedivost tog zahtjeva šijitske većine.

Bremer je u četvrtak ponovio američko stajalište, istaknuvši da će prijelazno iračko vijeće i koalicija zadržati kalendar koji je dogovoren 15. studenoga 2003. godine.

"Prijelazno iračko vijeće i koalicija obavezani su tim datumom", rekao je Bremer novinarima, misleći na 30. lipnja, datum koji je predviđen za prijenos vlasti na suverenu iračku vladu.

No, jedan je neimenovani dužnosnik State Departmenta izjavio kako bi SAD mogle biti spremne na promjenu kalendara ako UN to preporuči. "Želimo ostaviti malo prostora za komentare UN-a i za ono što UN bude smatrao boljim", kazao je neimenovani američki izvor.

Veliki ajatolah Ali Sistani, duhovni viđa šijitske zajednice u Iraku koja predstavlja 60 posto stanovništva, traži da prijelazna skupština, koja bi trebala biti uspostavljena do 31. svibnja, bude rezultat izbora.

"Želimo da ti stručnjaci UN-a mogu raditi bez vanjskih utjecaja i pritisaka nekih strana koje nisu sklone toj misiji", kazao je predstavnik ajatolaha Sistanija Abdel Mahdi al Karbalaj.

(Hina) xbis ysd

Pročitajte više