Izrael neće sudjelovati na londonskoj bliskoistočnoj konferenciji

IZRAEL neće sudjelovati na bliskoistočnoj konferenciji što će se početkom iduće godine održati u Londonu, ali slaže se s njezinom nakanom da podrži palestinske reforme kako bi se nakon smrti Jasera Arafata ostvario mir, rekao je u petak jedan visoki dužnosnik.

Britanski premijer Tony Blair želi ugostiti konferenciju u veljači nakon što Palestinci izaberu Arafatova nasljednika, a vjeruje se da će to biti umjereni Mahmoud Abbas, koji želi obnoviti pregovore od državi na teritorijima koje je okupirao Izrel.

Izrael je odustao od početna protivljenja toj konferenciji jer se uvjerio da to neće biti pokušaj da se zaobiđu tzv. mirovne smjernice koje uživaju američku podršku, a koje obvezuju Palestince da prekinu s gerilskim nasiljem prije pregovora.

"Povukli smo svoje primjedbe kad smo čuli što bi bila bit, da se pomogne novome palestinskome vodstvu. Izrael nije partner na toj konferenciji. Mi nećemo sudjelovati", rekao je Raanan Gissin, glasnogovornik premijera Ariela Sharona.

"(Ali) mi možemo pomagati izvana", rekao je on za Reuters i dao naslutiti da bi moglo biti riječi o pomoći u aktiviranju novih razvojnih fondova Svjetske banke.

Jedan visoki izraelski dužnosnik koji je želio ostati anoniman rekao je da je britanska vlada jasno rekla Izraelu da može, ako to želi, na konferenciju poslati svoje predstavnike.

"Ali nema svrhe da sjedimo ondje i govorimo Palestincima kako da troše pomoć", rekao je.

Pročitajte više