"Izrael sam može riješiti iransku nuklearnu prijetnju"

MINISTAR za strateške afere Izraela, Avigdor Lieberman, rekao je na saslušanju pred Povjerenstvom za obranu i vanjske poslove Knesseta da je Izrael sposoban nositi se s iranskom nuklearnom prijetnjom bez vanjske pomoći.

"Izrael se može nositi s iranskom nuklearnom prijetnjom čak i u najgorem scenariju, u kojem bi nas napustili svi naši prijatelji i u kojem bi mi ostali sami protiv iranske prijetnje", rekao je Lieberman.

"Ukoliko se Iran ne spriječi pri ostvarenju svog cilja, onog trenutka kad nabavi nekonvencionalno oružje, cijeli će Bliski istok ući u ludu i opasnu utrku u naoružanju. Zapad zbog toga ima odgovornost sprečavanja Irana da postigne taj cilj", upozorio je.

Izrael već duže vrijeme upozorava na to da neće dopustiti Iranu da nabavi nuklearno oružje i prilično je jasno dao do znanja cijelom svijetu da će, ukoliko to bude potrebno, sam preuzeti odgovornost sprečavanja iranskog nuklearnog programa  na sebe.

Već su objavljeni strateški planovi za napad na iranska nuklearna postrojenja, a navodno su nedavno počeli pregovori izraelskih i američkih dužnosnika oko toga da SAD dopusti izraelskim avionima da prelete irački zračni prostor, koji kontrolira SAD. Iran je pak ustrajan u najavama o svom nuklearnom programu i tvrdi da ga ništa u tome neće spriječiti, čime se igra s vrlo opasnim protivnicima.

Lieberman je napomenuo kako su financijske sankcije protiv Irana vrlo efikasne i kako su nanijele veliku štetu iranskoj ekonomiji, koja je u rukama 50 do 60 obitelji koje nad njom drže monopol. Dodao je da bi sljedeći korak trebao biti jačanje sankcija upravo prema tim obiteljima, i kako se nada da bi to moglo dovesti do sloma iranskog režima.

Izrael jednostavno ne može dopustiti da država koja je najavila da će Izrael "nestati s karte" kad se ostvare potrebni preduvjeti za to takve preduvjete stvarno i ostvari i to je vrlo jasna stvar. "Ideologija koju Iran promovira svodi se na uništenje samog Izraela. Ona govori o sasvim drukčijem poimanju stvarnosti", dodao je Lieberman.

Dobar dio američkog vojnog vrha izjavio je kako bi američki napad na Iran bio velika greška, što je posebno jasno u vremenu u kojem američka javnost počinje promatrati sudjelovanje u Iraku kao grešku, ali skoro svi američki političari izražavaju potporu izraelskim najavama o rješavanju iranske nuklearne prijetnje.

J.D.

Pročitajte više