Izrael uvodi novi model i prvi cijepi četvrtom dozom. Neki stručnjaci su protiv

Foto: EPA

IZRAEL je prva zemlja na svijetu koja je počela cijepiti svoje građane četvrtom dozom cjepiva protiv koronavirusa, zbog munjevitog širenja soja omikron po svijetu i zabrinutosti da ni treća doza s vremenom više neće pružati dovoljnu zaštitu. 

"Građani Izraela bili su prvi u svijetu koji su primili treću dozu cjepiva protiv covida-19 i nastavljamo predvoditi s četvrtom dozom", rekao je premijer Naftali Bennett u priopćenju prošlog tjedna, najavljujući da će ponuditi četvrtu dozu cjepiva protiv koronavirusa ljudima starijim od 60 godina i zdravstvenim djelatnicima. Tu odluku ipak tek treba odobriti ministarstvo zdravstva. 

Cijepljenje četvrtom dozom počelo je, međutim, ovog tjedna u sklopu kliničkog ispitivanja koje bi trebalo prethoditi nacionalnoj kampanji docjepljivanja. Bolnica Sheba, u predgrađu Tel Aviva, u ponedjeljak je počela cijepiti 150 dobrovoljaca - njegovatelja koji su primili booster prije više od četiri mjeseca i čiji se broj antitijela smanjio.  

>> Izrael daje četvrtu dozu starijima od 60 i zdravstvenim djelatnicima

Izraelski premijer želi masovno cijepljenje četvrtom dozom, ali nema dovoljno dokaza o koristi 

"Primjena četvrte doze će omogućiti procjenu mogućeg porasta antitijela i moguće nuspojave te smanjuje li se rizik od zaraze", rekla je Gili Regev-Yochay, ravnateljica Odjela za zarazne bolesti te bolnice.

Drugim riječima, izraelski premijer je najavio docjepljivanje starijih i zdravstvenih djelatnika četvrtom dozom unatoč tome što se čini da trenutno nema dovoljno dokaza da je drugi booster, odnosno četvrta doza potrebna i da je korist od nje veća od rizika. Oko toga se, izgleda, ne slažu ni sami stručnjaci.

Znanstveni savjet izraelske vlade za pandemiju uvažio je tu nesigurnost, ali je u utorak ipak preporučio davanje četvrte doze, zaključivši da su potencijalne koristi veće od rizika. Ukazao je na znakove slabljenja imuniteta već nekoliko mjeseci nakon treće doze, baš kao što je slučaj i nakon druge doze, i zaključio da bi se svako odgađanje dodatnih doza moglo pokazati prekasnim da zaštiti one koji su najugroženiji.

Ipak, neki izraelski znanstvenici iznijeli su ozbiljno upozorenje - da bi previše doza cjepiva moglo uzrokovati svojevrsni zamor imunološkog sustava i ustvari kompromitirati sposobnost tijela da se bori protiv koronavirusa. Nekoliko članova vladinog savjetodavnog panela izrazilo je takvu zabrinutost za starije osobe, piše New York Times, koji je dobio pisani sažetak rasprave na uvid.

Znanstveni savjet: Cijena će biti viša ako ne cijepimo

Izgleda da je to glavni razlog zašto nova runda docjepljivanja (ne računajući kliničko testiranje) još nije počelo, iako je ministar zdravstva Nitzan Horowitz ranije sugerirao da bi mogla započeti krajem prošlog tjedna. U međuvremenu je visoki dužnosnik ministarstva rekao da čeka više podataka iz drugih zemalja.

Izrael je, podsjetimo, bio lider u cijepljenju u prvoj polovici godine, kao i u docjepljivanju trećom dozom u drugoj polovici godine, pa je ostatak svijeta pomno pratio njihove rezultate. Osim što su se kod njih među prvima mogli vidjeti rezultati, odnosno efikasnost cjepiva, ranije nego u drugim zemljama, postalo je očito i da imunitet s vremenom ozbiljno pada - ili barem zaštita od infekcije.

"Cijena će biti viša ako ne cijepimo", rekao je dr. Boaz Lev, voditelj izraelskog znanstvenog savjeta, na konferenciji za novinare prošli tjedan. "Nemamo puno vremena za donošenje odluka", poručio je, opisujući širenje omikrona kao "neku vrstu tsunamija ili tornada".

Nedavno britansko izvješće utvrdilo je da je treća, odnosno dopunska doza manje učinkovita protiv omikrona nego što je bila protiv delte i drugih sojeva, ali i da njena učinkovitost nestaje brže - već unutar 10 tjedana. Proizvođači cjepiva pokušavaju prilagoditi cjepiva kako bi bila učinkovitija protiv omikrona, ali za to će trebati mjeseci. 

Stručnjak za koronavirus: Ne bismo trebali davati četvrtu dozu bez znanstvene osnove

Neki izraelski stručnjaci također ističu da vlada još uvijek nije iskoristila druge opcije, kao što je cijepljenje preostalih necijepljenih ili davanje treće doze onima koji su primili samo dvije.

"Samo zato što smo vodili s trećom dozom ne znači da bismo trebali davati četvrtu dozu bez znanstvene osnove", rekao je. Smanjenje antitijela tijekom vremena prirodno je, rekao je prof. Dror Mevorach, voditelj odjela za koronavirus u medicinskom centru Hadassah u Jeruzalemu, i dodao da je opadanje broja antitijela prirodna, a da korist od njegovog povećanja nije neograničena.

Drugi stručnjaci ukazuju na slabljenje zaštite kod onih od 60 ili više godina, koji su prvi primili treću injekciju počevši od kolovoza.

Međutim, istraživači iz ministarstva zdravstva i akademskih institucija predstavili su podatke znanstvenom savjetu koji jasno pokazuju da starijima od 60, koji su prvi počeli primati treću dozu u kolovozu, imunitet već ozbiljno opada. Stopa infekcije od delte u toj dobnoj skupini udvostručila se u roku od četiri ili pet mjeseci od trećeg cijepljenja.

S druge strane, nisu pronašli jasne dokaze da zaštita protiv teškog oblika bolesti također znatno pada.

S obzirom na strah od velike epidemije omikrona tijekom zime, kada su bolnice već preplavljene pacijentima s komplikacijama gripe i drugih respiratornih bolesti, znanstveni savjet je na kraju, zbog zabrinutosti da će novi zimski val covida-19 pretrpati bolnice, velikom većinom glasao da se preporuči četvrtu dozu za osobe starije od 60 godina, one s kompromitiranim imunološkim sustavom i zdravstvene radnike, najmanje četiri mjeseca nakon njihove treće injekcije.

Zaokret prema strategiji kolektivnog imuniteta?

>> Širenje omikrona u Izraelu: "Nećemo zaustaviti peti val, idemo na novi model"

"Možemo sjediti u našim akademskim foteljama i čekati istraživanja iz inozemstva", rekao je dr. Tal Brosh, još jedan član savjetodavnog odbora, "ali to je vrsta privilegija za koju smatramo da nemamo".

S druge strane, Times of Israel u srijedu piše da, nakon novog skoka broja novozaraženih pogonjenog širenjem omikrona, vlasti razmatraju prelazak na politiku postizanja kolektivnog imuniteta putem masovne infekcije. Glavni motiv su, naravno, podaci prema kojima je omikron daleko zarazniji, ali i znatno manje virulentan - odnosno, da manje slučajeva infekcije završi hospitalizacijom ili smrću. 

"Peti val bi mogao završiti kada veliki broj ljudi bude zaražen", rekao je imunolog Cyrille Cohen, voditelj Imunološkog laboratorija na Sveučilištu Bar-Ilan.

Pročitajte više