Izraelske snage u gazi ubile Palestinca, ranile fotografa i još 15 osoba, među kojima šestoro djece

Izraelske snage ubile su u Gazi jednog Palestinca, ranile agencijskog fotografa i još 15 osoba, među kojima šestoro djece u srijedu, u vrijeme dok se Izrael suočava s međunarodnim pritiskom da se drži plana o evakuaciji s tog teritorija koji je donijela stranka Likud premijera Ariela Sharona.

Sharon je počeo konzultacije o spašavanju svog plana za "odvajanje" od Palestinaca, plana koji su strani posrednici nazvali "rijetkim trenutkom prilike", ali kojemu se protive židovski doseljenici u Gazi i desničari u Likudu.

Dok je Sharon razmatrao sa svojim savjetnicima i saveznicima kako spasiti taj plan koji podupiru i Sjedinjene Države, izraelske su snage upale u tri palestinska grada u Gazi kao odgovor na ubojstvo petero doseljenika u vrijeme dok je Likud glasovao o "odvajanju" u nedjelju.

Očevici su izjavili da su izraelski vojnici u Deir al-Balahu ubili palestinskog policijskog časnika i ranili 15 ljudi, među njima šestoro djece i palestinskog fotografa koji radi za agenciju France Presse, u sukobima s Palestincima koji su ih gađali kamenjem.

Fotograf Mahmoud al-Hams (25), pogođen je metkom u nogu dok je snimao mladež kako kamenjem gađa izralske vojnike, kazali su svjedoci.

IZRAELSKI vojni izvori kazali su da su vojnici pucali samo na naoružane muškarce ali su priznali da je bilo i djece i drugih civila u tom području.

"Provjeravamo što se dogodilo", rekao je jedan izvor.

Očevici tvrde da su Palestinci, koji su sudjelovali u sukobu, bili nenaoružani.

Buldožeri izraelske vojske, uz potporu tenkova i helikoptera, uništili su 10 kuća u izbjegličkom logoru u Khan

Younisu i pokušali su pronaći još tunela u Rafahu koje koriste militanti za krijumčarenje oružja iz obližnjeg Egipta.



Pročitajte više