Izraelski i palestinski liječnici žele zajedničko rodilište

IZRAELSKI i palestinski liječnici iznijeli su plan o izgradnji zajedničkog rodilišta na granici između pojasa Gaze i Izraela, ističući kako bi taj rijetki primjer izraelskopalestinske suradnje mogao predstavljati nadu na, sukobima obilježenom, području Bliskog istoka.

Promotori projekta vjeruju da bi takva klinika, čija je izgradnja predviđena na granici između izraelske regije Negev i palestinskog pojasa Gaze, simbolizirala "suradnju i partnerstvo".

Palestinski liječnici koji su uključeni u projekt misle kako se izgradnja bolnice uklapa u potrebu izgradnje rodilišta gdje bi Palestinke mogle rađati bez pritisaka i stresa. "U pojasu Gaze nužno je rodilište", smatra dr. Salah Abdel Shafi, palestinski vođa projekta. Postojanje klinike smanjilo bi patnje Palestinki koje su dosad, da bi stigle do prve bolnice, morale proći nekoliko izraelskih kontrolnih točki.

Svrha predloženog plana je u prvome redu praktična, no istodobno pokazuje da su "partnerstvo i jednakost" između Izraelaca i Palestinaca mogući, rekao je dr. Yehuda Paz, izraelski šef projekta. On je također kazao kako bi izgradnja bolnice sa 100 kreveta stajala oko 30 milijuna dolara. Oba liječnika, Paz i Shafi misle se da bi se klinika mogla smatrati "enklavom mira".

Europska komisija spremna je razgovarati s promotorima projekta u Bruxellesu, no očekuje pojedinosti o njemu prije eventualnog odobrenja sredstava.

(Hina) xmh ydgk

Pročitajte više