Jakovčić i Marasović potpisali Pismo namjere o projektu zaštite vode

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić i generalni direktor "Hrvatskih voda" Jakša Marasović potpisali su danas u Puli Pismo namjere za realizaciju sustava javne odvodnje i zaštite voda Istarske županije.

Jakovčić je istaknuo da je riječ je o jednom od kapitalnih infrastrukturnih projekata za Istru, vrijednom oko stotinu milijuna eura. Pismo namjere, drži on, prva je pretpostavka za provedbu tog kapitalnog projekta, koja će se odvijati u fazama.

"Svega 48 posto Istre pokriveno je kanalizacijskim sustavom. Jasno je stoga da je njegovo proširenje iznimno važno", rekao je Jakovčić.

Pismom namjere predlaže se osnivanje trgovačkog društva kojemu bi zadaće bile izgradnja, upravljanje i održavanje sustava javne odvodnje.

Gradovi i općine, uključeni u projekt, imali bi 51 posto vlasništva, a Istarska županija 23 posto. S obzirom na to da je riječ, kako je rekao Jakša Marasović, o projektu od nacionalnog značenja, preostalih 26 posto vlasništva pripalo bi Hrvatskim vodama.

Projekt bi obuhvatio 26 gradova i općina te 180 naselja Istarske županije.

Istarski župan Jakovčić na kraju je najavio da će do kraja godine biti završen nejneophodniji administrativni dio posla kako bi se već iduće godine moglo krenuti i s prvim radovima.

Pročitajte više