Japan: Pružit ćemo potrebnu pomoć Afganistanu nakon potresa

Foto: EPA

JAPANSKA vlada planira pružiti pomoć Afganistanu, izjavio je vladin glasnogovornik nakon što je katastrofalan potres ubio najmanje tisuću Afganistanaca.

Zamjenik glavnog tajnika kabineta Seiji Kihara rekao je na redovitoj konferenciji za novinare da vlada koordinira poteze za "brzo pružanje potrebne potpore", kao i da procjenjuje situaciju kako bi se uhvatila u koštac s lokalnim potrebama.

Kuće pretvorene u ruševine

Podsjetimo, potres jakosti 6.1 usmrtio je 950 ljudi u Afganistanu rano u srijedu, a više od 600 je ozlijeđeno, rekli su dužnosnici i dodali da se očekuje rast broja žrtava kako pristižu informacije iz udaljenih planinskih sela.

Fotografije u afganistanskim medijima prikazuju kuće pretvorene u ruševine dok tijela umotana u deke leže na tlu.

U spasilačke napore uključeni su helikopteri za prijevoz ozlijeđenih i dopremu lijekova i hrane, rekao je dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova Salahudin Ajubi: "Broj mrtvih će vjerojatno rasti jer su neka sela na udaljenim planinskim područjima i trebat će neko vrijeme da se prikupe podaci."

Potres u srijedu bio je najsmrtonosniji od 2002. Epicentar je bio oko 44 km od grada Kosta na jugoistoku zemlje, u blizini granice s Pakistanom, objavio je Američki geološki zavod (USGC).

Pročitajte više