Jaser Arafat bit će pokopan prema islamskom običaju

PREDSJEDNIK Palestinske samouprave Jaser Arafat, koji je još uvijek između života i smrti u bolnici u blizini Pariza, sunitski je musliman i bit će pokopan prema pogrebnim običajima islamskog zakona.

Tijelo umotano u pamučni mrtvački pokrov bit će položeno na zemlju, na desni bok, glave okrenute prema Meki, prvom svetom mjestu islama.

Prema islamskoj tradiciji, čim se ustanovi smrt, nazočne osobe govore pohvalne govore o pokojniku kako bi dobili blagost arhanđela Gabrijela tijekom prvog ispitivanja pokojnika koje se odnosi na njegovu vjeru i njegova djela.

Drugo ispitivanja pokojnika događa se čim je tijelo položeno u zemlju i mora biti vrlo brzo: riječ je o "ispitivanju groba", koje je detaljno opisano u muslimanskoj tradiciji kada pokojnik mora odgovarati na pitanja dvaju anđela, Munkira i Nakira. Vrag (Iblis) pokušava zatim pokojnika dovesti u iskušenje, a ako dobar vjernik tome odoli, ići će u raj. Onaj koji ne može odgovoriti na sva pitanja ići će u pakao.

Pogrebni običaji u islamu su vrlo jednostavni. Tijelo, s glavom usmjerenom prema Meki, pažljivo je oprano, osušeno i zamotano u pokrov od bijelog pamuka.

Islam se protivi kremiranju pa čak i korištenju lijesa.

Kada se tijelo položi u zemlju izgovara se "molitva za odsutnog", a tu molitvu ne mora izgovoriti imam.

Grob je obično uži i kraći od zapadnjačkih grobova.

Obično su samo muškarci nazočni na pogrebu, a žene i djeca se udaljuju, ili čak ni ne ulaze na groblje.

Tijekom tri dana nakon pogreba, obitelj pokojnika prima izraze sućuti i posvećuje se molitvi.

Pročitajte više