Jen oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima

Ilustracija: EPA

JEN je oslabio na međunarodnim tržištima prema dolaru jer se investitori nadaju napretku u predstojećim američko-kineskim trgovinskim pregovorima, no i dalje je prisutan oprez zbog usporavanja globalnog rasta.

Jen je u takvim okolnostima oslabio 0,6 posto prema dolaru, nakratko skliznuvši na 108,31 jen za dolar. Potom je dio gubitaka nadoknadio i njime se trgovalo po 107,94 jena za dolar, te je sada na dobitku 2,2 posto u ovome tjednu, najvećem u posljednjih 11 mjeseci. Izrazitije je ojačao dan ranije jer je potražnja za valutama-utočištima snažno porasla nakon pada cijena dionica i pojačanih strahova u vezi usporavanja globalnog rasta, ponajprije onog u Kini.

Euro jača prema dolaru 

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je pak skliznuo 0,1 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 96,189 bodova.

Cijena eura prema dolaru pritom je ojačala blagih 0,1 posto pa se eurom jutros trgovalo po 1,1410 dolara.

Raspoloženje na tržištu u petak se donekle poboljšalo nakon što je Kina potvrdila da će se trgovinski pregovori sa SAD-om održati u Pekingu početkom idućeg tjedna. Trgovinske napetosti između dvaju najvećih gospodarstava razlog su većih previranja koja su potresala financijska tržišta veći dio prošle godine.

“Raspoloženje se donekle popravilo, pa zato svjedočimo slabljenju jena, dok je australski dolar ojačao", kazala je Margaret Yang, valutna analitičarka u CMC Marketsu.

Međutim, strah od usporavanja globalnog rasta i mogući izostanak nekog napretka u trgovinskim razgovorima, po mišljenju analitičara, vjerojatno će ulagače uvelike držati podalje od rizičnije imovine u idućim tjednima.

Tvorničke aktivnosti u SAD-u slabije od očekivanih

Tvorničke aktivnosti u SAD-u slabije su nego se očekivalo, pa su ojačala očekivanja da američka središnja banka Fed neće podizati kamatne stope u 2019., a da bi ih mogla čak i smanjiti iduće godine. Uz to, ulagače brinu i najnoviji gospodarski podaci iz Kine i Europe koji su također slabiji.

Naznake novih teškoća u najvećem svjetskom gospodarstvu potaknule su investitore na kupnje obveznica pa su prinosi na dvogodišnje američke državne obveznice u takvim okolnostima u četvrtak skliznuli ispod 2,4 posto. Na tržištima se sada već računa s mogućim smanjenjem kamatnih stopa u SAD-u do travnja iduće godine.

Tržišta će za daljnje smjernice pratiti govor predsjednika Feda Jeromea Powella koji se očekuje tijekom dana u američkom gradu Atlanti. Isto tako, daljnje smjernice investitorima u vezi zdravlja američkog tržišta rada trebali bi dati najnoviji podaci o zapošljavanju u prosincu 2018. godine.

Pročitajte više