"Jezik" proslavio 50. godišnjicu izlaženja

Časopis za kulturu hrvatskoga književnog jezika "Jezik" imao je važnu ulogu u očuvanju hrvatskoga identiteta u prošlosti, no, ona neće biti manja ni u budućnosti, istaknuto je danas u Školskoj knjizi na proslavi 50. obljetnice izlaženja toga časopisa.

"Jezik" je u najvećoj mjeri bio politički časopis, jer njegova je zasluga što se održala svijest o hrvatskom jeziku kao jednoj od bitnih sastavnica identiteta hrvatskog naroda, rekao je Ivo Škarić, predsjednik Hrvatskog filološkog društva, izdavača časopisa.

Što je više bio napadan "Jezik" je bio čitaniji, što je bio nadziraniji bio je vidljiviji, istaknuo je Škarić, dodavši da je zbog političkih pritisaka 60-ih ipak popustio i u podnaslov stavio odrednicu hrvatsko-srpski jezik.

Časopis od 1952. nije izašao samo u sezoni 1960./61. Prvi urednik bio mu je jezikoslovac Ljudevit Jonke, koji je 1970. to mjesto prepustio akademiku Stjepanu Babiću.

Po riječima akademika Babića, časopis će i ubuduće imati veliku ulogu zbog sve jačeg utjecaja globalizacije na hrvatski jezik. Izrazio je nadu da će se radu u časopisu pridružiti mlađi suradnici, kojih danas, napomenuo je, ima jako malo.

Radoslav je Katičić ocijenio da je "Jezik" pokretao temeljna pitanja naše filologije i davao odgovore na njih. Osim što je podupro jezičnu kulturu hrvatskog jezika, bio je jak oslonac kulturnoj javnosti, rekao je.

Smatra da pred "Jezikom" stoje veliki zadatci, ne samo na globalnom planu, već i unutarnjem, jer, napomenuo je, neki opet postavljaju tezu da hrvatski jezik nije standardiziran.

Na svečanosti je pjevala sopranistica Branka Beretovac, uz glasovirsku pratnju Hrvojke Mihanović-Salopek, a pjesme o hrvatskom jeziku čitali su dramski umjetnici Anja Šovagović-Despot i Goran Grgić.

Pročitajte više