Još jedan kandidat u utrci za gradonačelnika Zagreba

Foto: Hina

POLITOLOG Hrvoje Franušić u srijedu je predstavio svoju kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika za predstojeće lokalne izbore, ističući kako je njegova ideja politike, grada i društva potpuno drugačija od svega što su Zagrepčani dosad vidjeli, a svodi se na poziv da radimo ono što je ispravno, a ne ono od čega imamo koristi.

Franušić je predstavio tri principa za upravljanje glavnim gradom, za koje smatra da su revolucija u hrvatskoj politici. Prvi princip je da neće uzeti nijednu kunu naknade za troškove izborne promidžbe, a kao drugi princip najavljuje da će si, bude li izabran za gradonačelnika, prepoloviti plaću, pri čemu će polovica ići u posebni fond za poticanje malog i srednjeg poduzetništva. Treći princip mu je "ako si izabran da budeš gradonačelnik na četiri godine, ona budi gradonačelnik četiri godine".

Franušić: Strategija grada Zagreba je sve zatrpati i sve zapaliti

Franušić smatra da svatko treba dati neki svoj doprinos da grad i društvo budu bolji, a kao ključne gradske probleme izdvaja propuste i izostanak strategije u recikliranju otpada. "Strategija grada Zagreba je sve zatrpati i sve zapaliti kao što su radili Etruščani prije 3000 godina. Pa na taj način ćemo zagraditi vodu koju pijemo i zrak koji udišemo i hranu koju jedemo", upozorio je.

Zauzeo se i za micanje automobila iz središta Zagreba, umjesto što se gradnjom garaža automobili privlače u gradsko središte.

Poglavarstvo će "otvoriti kao paštetu"

Najavio je da će Poglavarstvo "otvoriti kao paštetu" kako bi se točno vidjelo kome i koliko grad duguje, za što troši novac, a na osnovu čega bi se izrađivali projekti za razvoj grada u idućih 30 do 40 godina. "Svjestan sam da je ovo možda borba između Davida i puno Golijata, ali znam da radim ono što je ispravno", istaknuo je.

Hrvoje Franušić rođen je 1965. u Splitu, a u Zagrebu živi 17 godina. Radi u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a po zanimanja je diplomirani politolog. Četiri godine radio je u hrvatskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici kao diplomat.

Pročitajte više