Josipović: Haški sud se sigurno neće rukovoditi molitvama

PREDSJEDNIK Ivo Josipović je danas rekao da se Haški sud u presudi generalima Gotovini, Čermaku i Markaču sigurno neće rukovoditi molitvama.

"Haški sud se sasvim sigurno neće rukovoditi ni molitvama u Hrvatskoj, ni željama prosvjedima, ni navijanjima ove ili one vrste. Ni zluradima koji zagovaraju i neku osuđujuću presudu. Oni će donijeti onakvu presudu kako oni misle, kako vide pravo i činjenice u tom predmetu", kazao je Josipović u intervju Media Servisu te je dodao kako velika većina naše javnosti ne može imati sliku što se u Haagu događalo, jer se veliki dio suđenja bio zatvoren za javnost. "Ja se osobno nikad ne bih usudio prognozirati kakva će biti presuda", rekao je Josipović.

"Prekrajanje jedinica sliči na izborni inženjering"


Predsjednik je rekao da vidimo kako neki prosvjedima i dizanjem tenzija, usprkos željama generala, žele iskoristiti njihovu situaciju za svoj politički probitak što je ocijenio lošim. Osvrnuo se i na najave o prekrajanju izbornih jedinica i upozorio kako bi se moglo raditi o izbornom inženjeringu. "Na kraju će o tome sud dati ustavni sud. Ja bih bio vrlo oprezan i, ako je moguće, ne bih mijenjao pravila", rekao je Josipović te dodao kako neka rješenja o kojima se govori u javnosti sliče na izborni inženjering, što ne bi bilo dobro.

Upozorio je da se temeljem sadašnjeg popisa birača  ne bi trebalo mijenjati izborne jedinice jer bi se to u zemlji moglo shvatiti kao izborni inženjering. "To bi podiglo tenzije i narušilo demokratičnost izbora. To bi, na kraju krajeva, i Hrvatsku stavilo možda u jedan kontekst koji nije europski i nije najsretniji za imidž Hrvatske u Europi", kazao je Josipović.

Pročitajte više