Kalmeta mora poništiti natječaj za 3. mobilnog operatera

ZBOG niza nezakonitosti i nepravilnosti ministar Kalmeta morat će poništiti natječaj za 3. mobilnog operatera. Vijeće Agencije za telekomunikacije trebalo je diskvalificirati ponudu tvrtke Tele2 zbog ponašanja Škegre i njegovih švedskih partnera, a nije smjelo natječajnu dokumentaciju dati medijima.

Kako se čini, 3. mobilnog operatera hrvatski građani dobit će tek nakon što se natječaj ponovi bar još jednom. Nacional piše kako je to jedino moguće rješenje budući da je Vijeće Agencije za telekomunikacije napravilo niz propusta. Zbog ponašanja Borislava Škegre i Šveđana trebala je biti diskvalificirana ponuda Tele2, tvrtke kojoj je Agencija 22. prosinca dodijelila koncesiju za treću GSM mrežu. Ponude dva druga ponuđača Match Telecoma i Croatia Mobilea nisu uopće razmatrane, jer je Vijeće tvrdilo da imaju uvjetovana bankovna jamstva.

Istupanje Škegre i njegovih partnera u medijima dok je natječaj još bio otvoren jedna je od najvećih nepravilnosti. Nadalje, koordinator švedskog konzorcija Tomislav Matić je navodno poslao pismo na adrese 200-njak hrvatskih političara. Škergo i njegovi partneri također su iznijeli niz neistina o drugim kandidatima na natječaju, sumnjivih optužbi i posrednih ucjena, što je sve izazvalo pritisak na članove Vijeće te kršilo pravila tržišne utakmice.

Slanjem pisma švedski konzorcij prekršio je bar tri pravila. Tvrdnjama da je Match nepostojeća tvrtka oklevetali su ravnopravnog konkurenta na natječaju, pa Francuzi mogu podnijeti tužbu zbog uvrede i klevete. Škegro i njegovi partneri mogli bi biti tuženi i po odredbi Zakona o trgovini zbog nepoštenog tržišnog natjecanja. Pismom se prekršio stavak 3. članka 8. Zakona o telekomunikacijama kojim se zabranjuje bilo kakovo utjecanje na rad Agencije za telekomunikacije, piše Nacional. 

Za sada je nejasno prema kojim kriterijima su članovi Vijeća utvrdili nevaljanost bankovnih jamstava, te zašto ih nisu provjerili kod banaka ili od tvrtki zatražili originale. Inspektori Ministarstva prometa bi trebali otkriti koji je član Vijeća medijima dostavio preslike bankovnih jamstava.

Sumnjiva su obećanja Šveđana da će u skoroj budućnosti zaposliti 1400 djelatnika, što je nešto manje od polovice zaposlenika u Tele2 u europskim državama. Također je sumnjivo što na drugom natječaju konzorcij Treća sreća nije naveo hrvatske tvrtke koje su uključene u projekt, a što je bilo slučaj za vrijeme prvog natječaja. Sumnja se da su neki hrvatski partneri odustali od sudjelovanja u konzorciju.

Iako je Agencija neovisno regulatorno tijelo, u slučajevima kada se uoče nepravilnosti resorno ministarstvo može nadzirati njegov rad. Tako će tijekom siječnja inspektori Ministarstva prometa provesti nadzor nad radom vijeća Agencije za telekomunikacije. Ministar Božidar Kalmeta, koji je u intervjuu Jutarnjem listu 24. prosinca rekao da je Škegro protuzakonito vršio pritisak na Vijeće, može poništiti natječaj za 3. mobilnog operatera.

Pročitajte više