Kardinal Bozanić prihvatio poziv da bude prisutan središnjoj proslavi 110. obljetnice Hrvatske bratske zajednice

Nadbiskup zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije kardinal Josip Bozanić prihvatio je poziv Hrvatske bratske zajednice (HBZ) da prisustvuje središnjoj proslavi 110. obljetnice te najutjecajnije i najveće hrvatske iseljeničke udruge u svijetu, koja čuva nacionalnu posebnost američkih Hrvata i vezanost za stari kraj, ističe se u večerašnjem priopćenju Hrvatske matice iseljenika (HMI). L

Dodaje se kako će se središnja proslava 110. obljetnice Hrvatske bratske zajednice održati u 25. rujna u Pittsburgu u kojemu je i Glavni ured te zajednice, zbog čega je pak kardinal Bozanić izrazio posebno zadovoljstvo jer će se tako moći pobliže upoznati s radom Zajednice.

U priopćenju se navodi da su danas iz Hrvatske posebnim zrakoplovom u Pittsburg otputovali predsjednik HBZ-a Bernard M. Luketich i 260 članova Zajednice od njih više od tisuću koji su sudjelovali na 38. festivalu mladih HBZ-a Sjedinjenih Američkih Država i Kanade održanom 3. srpnja u Zagrebu.

Na Festivalu je sudjelovalo 15 omladinskih tamburaških ansambala Omladinske kulturne federacije HBZ-a SAD-a i Kanade, od kojih se neki još nalaze na turneji diljem Hrvatske.

Osim toga, sudjelovali su i na svečanoj proslavi 110. obljetnice svoje zajednice koja je, u organizaciji HMI i pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske održana 2. srpnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu .

Tijekom boravka u Hrvatskoj predsjednika HBZ-a Bernarda M. Luketicha primio je u petak u Nadbiskupskome dvoru u Zagrebu kardinal Bozanić. Susretu su nazočili i glavni tajnik i rizničar HBZ-a Edward Pazo te velečasni Pierre Falkheim, dugogodišnji župnik hrvatske župe u Cokeburgu.

HBZ ili Croatian Fraternal Union (CFU) u SAD-u i Kanadi utemeljen je 1894. u Allegheny Cityju, danas dijelu Pittsburga. Zadnjih godina HBZ okuplja više od 86 tisuća članova u 785 ogranaka.

(Hina) xpp/xip yjn

Pročitajte više