KB Sestre Milosrdnice: Rješavanje slučaja problematičnog ugovora za kupnju uređaja na idućoj sjednici Upravnog vijeća

UPRAVNO vijeće Kliničke bolnice (KB) Sestara milosrdnica odlučilo je danas da će slučaj navodno problematičnog ugovora za kupnju medicinskog uređaja, koji je sklopio ravnatelj KB-a Marko Duvnjak, riješiti na sjednici sazvanoj za idući četvrtak.

Predsjednik Upravnog vijeća Marko Turić rekao je Hini da su na današnjoj konstituirajućoj sjednici razgovarali s ravnateljem Duvnjakom koji do ponedjeljka treba Vijeću predati izvještaj.

U KB-u smo zatekli inspekciju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koja provjerava dokumente o kupnji uređaja, kazao je Turić dodavši da je i Općinsko državno odvjetništvo zatražilo uvid u te dokumente.

Slučaj je dospio u javnost nakon što je "Večernji list" u srijedu objavio da je Duvnjak bez odluke Upravnog vijeća KB-a potpisao 9. prosinca 2003. ugovor sa Siemensom o nabavci medicinskog uređaja za Odjel gastroenterologije po cijeni od 3,1 milijun kuna, da bi istoga dana ugovor bio proširen, a cijena skočila na 4,3 milijuna kuna.

U članku se ističe da ovlaštenje za potpisivanje aneksa ugovora, kojim je cijena skočila za više od milijun kuna, ima samo Upravno vijeće, a ne ravnatelj koji može samostalno odlučivati o kupnji opreme do 200.000 kuna.

Duvnjak je jučer odbacio optužbe ocjenivši ih "nastavkom sramotne kampanje" koja je započela nakon njegove prijave na natječaj za ravnatelja bolnice.

On tvrdi da je ugovor sa Siemensom, temeljem ponovljenog natječaja, potpisan u trenutku kada nije bilo moguće održati sjednicu Upravnog vijeća, no s namjerom da se Vijeće o tome izvijesti na idućoj sjednici.

Napominje kako je u natječajnoj dokumentaciji naznačena mogućnost da se prilikom kupnje uređaja može za 30 posto veću cijenu od nabavne kupiti i dodatna oprema koja bi omogućila bolju zaštita pacijenata i osoblja od zračenja, zbog čega je potpisan aneks ugovora.

Pročitajte više