Kina: Do kraja desetljeća bit ćemo na Marsu

Ilustracija: NASA

KINA namjerava postati svjetski lider kad je u pitanju istraživanje svemira, piše CNN.

Njihov ambiciozni i brzorastući program planira do 2018. godine spustiti letjelicu na tamnu stranu Mjeseca. No, to nije sve. Do kraja 2020. godine kineski znanstvenici najavljuju spuštanje letjelice na Mars.

Tamošnja svemirska agencija održala je konferenciju na kojoj su postavljeni prioriteti za sljedećih desetak godina. Wu Yanhua, zamjenik ravnatelja Nacionalne svemirske agencije, rekao je kako Peking planira lansirati prvu sondu 2020. godine. Iza nje bi odmah išla druga misija koja bi uključivala sakupljanje uzoraka s crvenog planeta.

Dodao je da njihovi drugi planovi uključuju slanje sondi na Jupiter i njegove mjesece.

"Naš glavni cilj je da Kina oko 2030. godine bude među glavnim svemirskim silama na svijetu", dodao je.

Kina je u svemirsku utrku ušla prilično kasno. Prvi satelit lansirali su tek 1970. godine, u vrijeme kad su Amerikanci već hodali Mjesecom. No, sljedećih desetljeća Kina je mnogo uložila u svemirski program i to će rezultirati slanjem prvih letjelica koje će istraživati na površini Marsa.

Naravno, sljedeći veliki korak bit će slanje ljudske posade na Mars, no to nas, prema većini predviđanja, čeka tek sredinom tridesetih godina 21. stoljeća. Ako i tada. No, zaoštravanje svemirske utrke moglo bi skratiti to vrijeme.

Pročitajte više