Klub SDP-a: Generalna zabrana rada nedjeljom bila bi štetna za razvoj RH

KLUB zastupnika SDP-a smatra da bi generalna zabrana rada nedjeljom bila štetna za gospodarski razvoj Hrvatske i zalaže se da nedjeljom rade samo za stanovištvo nužno potrebne službe i trgovine uz dosljedno poštivanje radničkih prava i pojačani nadzor inspekcijskih službi.

SDP-ovci su na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru odbacili medijska pisanja da su zbog otpora inicijativi Caritasa za generalnu zabranu nedjeljnog rada u trgovinama u sukobu s Crkvom.

SDP-ova zastupnica Dragica Zgrebec kazala je da je u razgovorima s predstavnicima Caritasa usuglašeno da nije problem u radu nedjeljom, već u nepoštivanju zakonom propisanih prava radnika koji rade nedjeljom i praznicima (posebne naknade, slobodni dani).

"I Crkva, uz služenje mise, nedjeljom obavlja trgovačke poslove prodajom vjerskog materijala", rekao je potpredsjednik SDP-a Mato Arlović.

"Je li moguće u jednoj gospodarskoj djelatnosti (trgovinama) zabraniti rad nedjeljom, a u drugima ne. Zašto bi neki bili ravnopravniji od drugih", dodao je Arlović.

Istaknuo je da SDP u načelu ne podržava rad nedjeljom, već se zauzima da taj rad bude minimalan, nužan za potrebe stanovništva, pri čemu se dosljedno moraju poštivati radnička prava i pojačati aktivnost inspekcijskih službi.

Tom u prilog, SDP-ova zastupnica Milanka Opačić najavila je da će se na saborskim klupama uskoro naći zakonske izmjene kojima će se, kaže, osigurati veća radnička prava i mogućnost inspekcije rada da na licu mjesta propisuje mandatne kazne poslodavcima koji ne poštuju radnička prava.

"Prekršajni sudovi često su po tom pitanju bili neučinkoviti i išli na ruku poslodavcima", dodala je.

Na novinarski upit hoće li SDP podržati inicijativu HSS-a da se, uz određene iznimke (u turizmu, za vrijeme turističke sezone i slično), zakonski zabrani rad nedjeljom u trgovinama, Arlović je odgovorio: "Odnosit ćemo se prema tome kao i Sveti Otac koji nikada nije tražio zabranu rada već jačanje unutarnjeg života".

Najavio je da će u razgovorima s HSS-om utvrditi je li moguće zabraniti taj rad vodeći pritom računa o potrebama stanovništva.

Pročitajte više