Momčilo Perišić osuđen na 27 godina zatvora zbog Srebrenice, Sarajeva i Zagreba

MOMČILO PERIŠIĆ, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, osuđen je na 27 godina zatvora. Od kazne mu se oduzima vrijeme provedeno u pritvoru.

Haški sud Perišića je proglasio krivim za pomaganje i podržavanje artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu, zatim krivim za ubojstva oko sedam tisuća Muslimana u Srebrenici te krivim za raketiranje Zagreba. Presudu za raketiranje Zagreba sud je obrazložio riječima kako je Perišić znao za raketiranje međutim nije ništa učinio kako bi kaznio podređene.

Sud je zaključio kako je Perišić srpskoj vojsci u Hrvatskoj i BiH pružao osobnu i logističku podršku unatoč tome što je znao da je vojska činila teške zločine.

Po točki optužnice za istrebljenje u Srebrenici, Perišić je oslobođen.

Za što su sve teretili Perišića

Perišić se u ožujku 2005. dobrovoljno predao, a početak suđenja je dočekao na slobodi. Suđenje koje je počelo u listopadu 2008. završilo je tek u ožujku ove godine, kada je tužiteljstvo zatražilo da ga se proglasi krivim i odredi mu doživotni zatvor, a obrana naravno slobodu.

Haški sud optužio je Perišića (61) u 13 točaka za progon na političkoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi, istrebljenje, ubojstva, nehumana djela i napade na civile kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

Optužnica se odnosi na razdoblje od 26. kolovoza 1993. do 24. studenoga 1998., kada je Perišić bio na čelu glavnog stožera Vojske Jugoslavije.

Tereti ga se po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti zbog uloge koju su oficiri glavnog stožera VJ na službi u vojskama bosanskih i hrvatskih Srba, imali u opsadi i granatiranju Sarajeva od 1993. do 1995., raketiranju Zagreba u svibnju 1995. te pokolju Bošnjaka u Srebrenici 1995.


Prema optužnici, Perišić je kao najviši oficir u VJ s ukupnim ovlastima i odgovornostima za njezino funkcioniranje, planirao, poticao, počinio ili na druge načine pomagao i podržavao, planiranje, pripremu i počinjenje zločina za koje je optužen.

Ključ Perišićeve odgovornosti za ratne zločine koji su nad civilima počinile snage bosanskih Srba u Sarajevu i Srebrenici, te snage pobunjenih hrvatskih Srba u Zagrebu, optužnica nalazi u činjenici da su pripadnici zapovjednog kadra vojske RS, kao i vojske tzv. Krajine, bili oficiri Vojske Jugoslavije na službi u tim snagama.

Tako su oficiri VRS na čelu s generalom Ratkom Mladićem pripadali tzv. "30. Personalnoj upravi glavnog stožera VJ", dok su Milan Čeleketić i drugi oficiri vojske tzv. RSK bili pripadnici "40. Personalne uprave glavnog stožera VJ", navodi se u optužnici.

Tijekom drugih procesa pred ICTY-jem, posebno na suđenju Slobodanu Miloševiću, dokazano je da su za cijelog trajanja rata srpski oficiri na okupiranim područjima Hrvatske i BiH dobivali plaće, unaprijeđenja, odlikovanja, i sve kadrovske odluke iz Beograda.

Perišića je Županijski sud u Zadru 1996. u odsutnosti osudio na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom počinjenim granatiranjem tog hrvatskog grada 1991.

Pročitajte više