Kolokvij hrvatskoga biološkog društva o 50. obljetnici razrješenja strukture DNA

Hrvatsko biološko društvo 1885 organizator je kolokvija ´Dvostruka uzvojnica pedeset godina poslije´ priređena o 50. obljetnici rješenja strukture DNA (deoksiribonukleinske kiseline) koji je počeo večeras na Biološkom odsjeku Prirodoslovnomatematičkoga fakulteta u Zagrebu.

Rješenje strukture DNA jedno je od najvećih znanstvenih otkrića prošloga stoljeća, koje su 1953. objavili znanstvenici James Watson i Francis Crick, za što su devet godina poslije dobili Nobelovu nagradu za medicinu, podsjetila je predsjednica Hrvatskoga biološkog društva 1885 Vesna Besendorfer.

Dodala je da će se pola stoljeća od toga velikog znanstvenog otkrića svijet obilježiti ove godine važnim skupovima. Jedan od tih skupova u tijeku je na Cold Spring Harboru u New Yorku na kojemu sudjeluje i svjetski poznati znanstvenik hrvatskoga podrijetla Miroslav Radman.

U travnju ove godine važan skup o Watsonovu i Crickovu otkriću priredit će i londonski Royal Society, a potkraj godine velik skup bit će održan i na zagrebačkome Institutu Ruđera Boškovića.

Hrvatsko biološko društvo skup je pak posvetilo jednom od najistaknutijih hrvatskih molekularnih biologa akademiku Željku Trgovčeviću.

Predsjednik Hrvatskoga prirodoslovnog društva akademik Ivan Gušić podsjetio je da su u spomen na toga prerano preminuloga znanstvenika Hrvatsko genetičko društvo i Institut ´Ruđera Boškovića´ utemeljili nagradu za mlade molekularne biologe koja nosi Trgovčevićevo ime.

Kao uvod u dvodnevni radni dio skupa akademik Željko Kućan održao je predavanje o Watson-Crickovu otkriću u povijesnoj perspektivi. Odnosno, kako je rekao, želio je pokazati što se u vrijeme otkrića znalo o dvostrukoj uzvojnici DNA ili, dodao je, koliko se o tomu doista malo znalo.

Osim uvida u znanstvene radove koji su prethodili rješenju strukture DNA, akademik Kućan iznio je i nekoliko anegdota vezanih uz dvojicu nobelovaca - Watsona i Cricka - koje je i osobno upoznao.



Pročitajte više