Kolumnisti New York Timesa opisali što se stvarno dogodilo na Trumpovoj inauguraciji

Foto: FAH

NAKON što je danas Donald Trump i službeno postao novi američki predsjednik, New York Times je objavio niz članaka svojih kolumnista, koji su napisali osvrte na Trumpovu inauguraciju.

U nastavku prenosimo dijelove tih članaka.

U prvom osvrtu, naslovljenom "Trumpova nova desna politika solidarnosti", Ross Douthat piše kako bi današnja inauguracija mogla biti epohalan moment - ukoliko Donald Trump ostvari obećanja koja je danas dao.

Bit će to, piše Douthat, rođenje nove desnice - nacionalističke i populističke.

Autor je sam govor Donalda Trumpa opisao kao populistički, borbeni, anti-washingtonski te pun obećanja o tome da će neprijatelji Amerike biti uništeni. Usto, zavjetovao se raditi na korist zaboravljenih masa te boriti protiv globalističkih elita.

U najmračnijim momentima govora, Trumpova vizija protekcionističke politike naginjala je fašizmu. U najboljim trenucima, činilo se da liči desničarskoj politici solidarnosti, zaključuje Douthat.

Autor Jeff Shesol svoj je osvrt nazvao "Tamni retorički oblak nad Washingtonom".

Propuštena prilika

Započeo je članak ističući kako je u američkoj povijesti dan inauguracije uvijek bio trenutak primirja nakon izborne utrke, mjesto okupljanja s kojeg bi se utvrdio zajednički identitet svih Amerikanaca.

Istaknuo je kako Donald J. Trump nije iskoristio priliku da pošalje navedenu poruku jedinstva.

"Odbacilo ga je 66 milijuna glasača, tri milijuna više od broja ljudi koji su ga podržali. Pa ipak, nije se ni osvrnuo na Hillary Clinton u svojem govoru", upozorava Shesol, dodajući kako je Trump u govoru propustio šansu da pokuša okupiti naciju.

U članku pod nazivom "Ego u spektaklu", Rich Benjamin se fokusirao na Trumpov prijelaz iz privatne osobe i biznismena u državnog dužnosnika.

Tranzicija Amerike

"Inauguracija je izgledala kao profesionalna tranzicija Donalda Trumpa, no ona je ujedno izgledala i kao nešto mnogo gore - tranzicija Amerike.

Tranzicija iz zemlje koja je težila pluralizmu, idejama i uljuđenosti, u Ameriku koja zatvara vrata 21. stoljeću", piše Benjamin.

Kevin Baker pak u članku naslovljenom "Donald Trump i Amerika bez prijatelja" navodi kako je Trump nakon inauguracije ubio svaku nadu u to da će imati snage ujediniti naciju.

"Neumornim narcisizmom sistematski je eliminirao šanse da povrati jedinstvo. Ne samo to, njegov potpredsjednik Mike Pence odbio je rukovati se s poraženom kandidatkinjom Hillary Clinton", upozorio je Baker, dodajući kako je cijeli govor zvučao kao tek malo blaža verzija ostvarenja želja teoretičara zavjere i nove američke desnice.

Pročitajte više