KONFERENCIJA U BEOGRADU: Opći model lustracije nije moguć za zemlje zapadnog Balkana

Postupak lustracije na zapadnom Balkanu zahtijeva pojedinačni pristup svakoj od zemalja, a osnovnu poteškoću predstavlja utvrđivanje vremenskog razdoblja koje će biti obuhvaćeno lustracijom, zaključili su u nedjelju u Beogradu sudionici dvodnevne međunarodne konferencije, prve u sklopu projekta "Lustracija na Zapadnom Balkanu" kojeg je pokrenuo Centar za demokraciju i pomirenje jugoistočne Europe (CDRSEE) iz Soluna u suradnji s partnerskim organizacijama iz Albanije, BiH, Hrvatske, Makedonije i Srbije i Crne Gore.

Voditelj projekta, predstavnik CDRSEE Magarditsch Hatschikjan rekao je "da opći model lustracije za sve zemlje zapadnog Balkana nije moguć, jer je polazna tačka drukčija za svaku od zemalja".

Projekt "Lustracija na Zapadnom Balkanu" trajat će godinu i pol dana, uz sudjelovanje mreže nevladinih organizacija koje će raditi na projektu, nakon čega će rezultati biti predstavljeni Europskoj uniji, kazao je on.

Rezimirajući izlaganja sudionika konferencije, Hatschikjan je novinarima rekao da je za postupak lustracije značajan i način na koji će se svaka od zemalja odrediti prema prošlosti ali najvažnija je, ipak,

odlučna politička volja. Uz to je jako bitna i jasna procedura koja se treba odrediti zakonom.

(Hina) xtman ysd

Pročitajte više