KOPENHAGEN I STOCKHOLM SE DISTANCIRAJU OD BERLUSCONIJEVIH IZJAVA

Ministri vanjskih poslova Danske, Pet Stig Moeller i Švedske, Leila Freivalds distanirali su se u petak od šefa talijanske vlade Silvia Berlusconija koji je stao u obranu politike ruskog predsjednika Vladimira Putina u Čečeniji.l



"Politika Danske i Europske unije (EU) u pogledu čečenskog sukoba je jasna: mi priznajemo teritorijalnu cjelovitost Rusije. Ali rusko ponašanje prema svojim vlastitim državljanima u Čečeniji izaziva jaku zabrinutost", izjavio je Per Stig Moeller, prenosi danska agencija Ritzau.

On je podsjetio da je EU na više europskih summita kritizirala ponašanje ruske vojske u Čečeniji, a govori Silvia Berlusconija, izvršnog predsjednika EU su u suprotnosti s europskim stavom koji se nije promijenio.

"Rusija ima obvezu spriječiti kršenja ljudskih prava u Čečeniji. Napadi na civilna stanovništva se moraju istražiti, a počinitelji kazniti", rekao je on.

Šef danske diplomacije je naglasio da se "definitivno rješenje sukoba u Čečeniji može naći samo političkim putem".

Ministrica Freinvalds je izrazila sumnje u sposobnost Italije da predstavlja EU tijekom svog predsjedanja.

"Iznenađena sam Berlusconijevim komentarima, svi znaju što se zbiva u Čečeniji. Rusija mora poštivati ljudska prava", izjavila je ona, prenosi agencija TT.

Pročitajte više