Kroz 15 godina od Londona do Sydneya putovat će se manje od dva sata

ZAMISLITE da relacije od recimo Sydneya i Tokija postanu kratke relacije za putovanje svemirskim brodom brzinom od 13.750 milja na sat.

To je san suvlasnika India Forcea Michiela Mola i nizozemskog avioprijevoznika KLM koji takvu letjelicu zamišljaju letjelicom budućnosti. Ovaj tjedan oni će najaviti prve svemirske turiste koji su kupili kartu od 60.000 funti za suborbitalnu vožnju planiranu za 2014. godinu.

No, prema njihovom očekivanju, kroz 15 do 20 godina svemirski letovi postat će komercijalni, te omogućiti da s jednog na drugi krak svijeta stignemo za sat ili dva. "Omogućiti da putovanje od Londona do Sydneya traje sat vremena i 45 minuta, to je budućnost", kazao jec 42-godišnji nizozemski milijunaš Michiela Mol.

Njegov svemirski brod oprve generacije, Lynx, putovat će 2.200 milja na sat, a Mol predviđa kako će letjeti četiri puta dnevno, odnosno pet tisuća puta godišnje.

Letjelica koju se trenutno gradi kalifornisjka kompanija XCOR Aerospace, bit će predstavljena sljedećeg proljeća. 35 putnika već je kupilo svoje karte za let njome od karipskog otoka Curacao. Putnici će prethodno morati proći fizičke testove, a dosegnu li nadmorsku visinu od 62 milje, mogu se slobodno nazivati astronautima. 

Pročitajte više