Laburisti doživjeli težak potop na lokalnim izborima u Britaniji, ali pobjeđuju u Londonu

Foto: Hina

BRITANSKA oporbena Laburistička stranka izgleda da će izgubiti na popularnosti na regionalnim i lokalnim izborima, pokazali su djelomični rezultati, upućujući na pad potpore koji bi mogao dovesti u pitanje autoritet stranačkog čelnika Jeremyja Corbyna. 

Uz više od polovice prebrojanih glasova na izborima za lokalne vlasti u Engleskoj Laburistička stranka je izgubila kontrolu nad 43 mjesta. Udio laburista u glasovima je također opao na izborima za škotske i waleške vlasti.

U najvećoj provjeri političkog raspoloženja nakon što je Konzervativna stranka premijera Davida Camerona pobijedila na nacionalnim izborima prije godinu dana, Britanci su u četvrtak glasovali na izborima za vlasti u Škotskoj i Walesu, više od 2700 lokalnih dužnosnika u Engleskoj i novog gradonačelnika glavnog grada zemlje Londona.

Ako gubici ostanu i nakon prebrojavanja svih glasova to će biti negativna ocjena Corbynovih prvih osam mjeseci na kormilu Laburističke stranke nakon što je njegovo iznenađujuće imenovanje za čelnika stranke u internom nadmetanju prošlog rujna politički preusmjerilo stranku oštro ulijevo. Corbyn je osim toga u žestokoj nesuglasici s umjerenom jezgrom laburističkih zastupnika, a njegovo čelništvo iskušava i niz neugodnih kriza među kojima je najnovija zbog antisemitističkih stajališta koje izražavaju pripadnici stranke. 

Jedina svijetla točka za stranku koja se muči da se ujedini i suprotstavi konzervativnoj vladi mogli bi biti izbori za gradonačelnika Londona gdje izgleda da će pobijediti laburistički kandidat Sadiq Khan kao prvi musliman koji bi mogao stupiti na tu dužnost.

Pročitajte više