Liječnici pacijenta ostavili da leži u krvi, nakon čega je iskrvario do smrti

PONOVO afera u potonulom hrvatskom zdravstvu; najnoviji slučaj vezan je uz zadarsku Opću bolnicu gdje je prošli tjedan pacijent, 72-godišnji Marijan Buškulić iz Petrčana, ostavljen da leži u krvi, iskrvario do smrti.

Pacijent je primljen u zadarsku Opću bolnicu 19. svibnja s dijagnozom upale bubrega i prostate, a umro je tri dana poslije od krvarenja u želucu.
  
Kako javlja Večernji list, sin preminuloga Marino Buškulić, optužuje liječnike zadarske bolnice za smrt svojega oca.

Marino Buškulić je svog oca u bolnicu doveo 19. svibnja, gdje su mu liječnici dijagnosticirali upale prostate i bubrega, i kao lijek dali "Voltaren". Otac se i dalje žalio na bolove, te nazvao sina rekavši mu da želi otići iz zadarske bolnice, jer da misli da mu tamo neće pomoći.

Sljedeće jutro obitelj pacijenta kontaktirala je Odjel interne bolnice u Zadru kako bi doznali što se događa, gdje im je rečeno da im se otac "prenemaže", te da je "za psihijatriju". Sin je otišao posjetiti oca i pronašao ga ispod bolničkog kreveta, kako leži u krvi. Tek su tada doktori reagirali i nakon gastroskopije, nesretnom starcu diagnosticirali ugrušak krvi u želucu i prokrvavljeni čir. Operaciju su liječnici odbili, zbog prakse da se operacija obavlja tek nakon drugog krvarenja.

Marino Buškulić je svom ocu dok su ga vozili na kirurgiju vadio jezik pošto se počeo gušiti u krvi, a otac ga je nakon toga pogledao i umro na vratima operacijske dvorane.

Navodno je od liječnika doznao da je njegov otac čir mogao dobiti i od "Voltarena" kojima se liječio. Marino Buškulić slučaj će prijaviti Državnom odvjetništvu, pošto je uvjeren da je za smrt njegova oca krivac pogrešno liječenje i nemar dežurnih liječnika koji nisu niti primjetili da njegov otac leži u vlastitoj krvi.

Ravnatelj zadarske Opće bolnice Zvonimir Vrančić je izjavio da zna za slučaj te da će ga detaljno istražiti: “Liječnici su primili pacijenta i postupili sukladno bolničkim standardima. Moramo istražiti slučaj te provjeriti optužbe da je pacijent bio sam dok je ležao u krvi te utvrditi odgovornost ako je to točno.”

“Istragom ćemo utvrditi mogućnost nastanka akutnog tzv. stres ulcusa, odnosno naglog čira na želucu zbog terapije koja mu je davana prije i u samoj bolnici.” - dodao je Vrančić.

Pročitajte više