Liječnik s Rebra: Potresle su nas vijesti koje dolaze zadnjih dana

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

STRUČNJACI iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb gostovali su u večerašnjem Dnevniku HRT-a gdje su govorili o spornim transplantacijama. Podsjetimo, otkrivene su nepravilnosti kod dvije transplantacije organa u KBC-u Zagreb iz 2019. godine.

>> Sumnjive transplantacije u Ćorušićevom KBC-u: "Prva sumnja na trgovinu organima u RH"

Predstojnik Klinike za urologiju Željko Kaštelan rekao je kako je transplantacijski tim te bolnice najveći centar za transplantaciju bubrega u Hrvatskoj.

Kaštelan: Transplantacijski program je nešto posebno

"Dosad smo napravili 2500 transplantacija bubrega, o našim pacijentima brine multidisciplinarni tim stručnjaka. To je faktički kod svake transplantacije bubrega angažirano 50-100 članova tima koji brine o našim bolesnicima. Doista su nas potresle vijesti koje zadnjih dana dolaze u medijima. Transplantacijski program je nešto posebno, to je brend našeg zdravstvenog sustava i po tom programu je naš zdravstveni sustav prepoznat i izvan granica naše zemlje", kazao je Kaštelan.

"Što se tiče sadržaja, mi smo poštovali zakonske okvire. Kod činjenja svih naših transplantacijskih postupaka poštovali smo etička načela, pravna načela i sve znanje medicinske struke kakvo trebamo koristiti u liječenju naših bolesnika. Nepravilnosti u smislu nepostojanja pojedinih postupnika - mi smo sve to zapravo odradili, to je samo jedna forma, a ne stvarni sadržaj. Mi smo brinuli o našim bolesnicima, oni prolaze sve provjere koje trebaju proći kod transplantacija", dodao je Kaštelan.

Koordinatorica za transplantacije KBC-a Zagreb Jasna Stojić Brezak govorila je kako izgleda cijeli proces evaluacije kod darivanja odnosno primanja.

Stojić Brezak: Kod nas je malo živih transplantacija

"Čin darivanja organa poslije smrti ili za života je uvijek veliki čin i dar života. Kod nas je udio živih transplantacija mali. Mi na godišnjoj razini u KBC-u Zagreb napravimo do pet transplantacija od živih darivatelja od ukupno 43, koliko je bilo lani, a bilo ih je manje zbog pandemije koronavirusa. Kad imamo situaciju da je živi donor nesrodnik, što znači da netko blizak od onoga koji je bolestan, a nije nužno član obitelji, želi darivati bubreg, to je jedna situacija koja je zahtjevnija", rekla je Stojić Brezak pa dodala:

"Sve počinje od internista koji procijeni da je potrebna transplantacija bubrega. Kad bolesnik kaže da ima za donora prijatelja, a ne nužno člana obitelj, onda se uključuje i procjena psihologa, psihijatra, imunologa da se vidi je li darivatelj uopće podoban, upoznaju se urolozi."

"Moram istaknuti da je naše etičko povjerenstvo najbolje od najboljeg"

Stojić Brezak je zaključila:

"Cjelokupna dokumentacija darivatelja i primatelja ide na etičko povjerenstvo KBC-a Zagreb. Moram istaknuti da su članovi našeg etičkog povjerenstva KBC-a Zagreb zaista najbolji od najboljeg što Hrvatska ima. To su ugledni profesori, oni su takvi kakvi liječnici trebaju biti. Njima je dostavljena dokumentacija i oni su utvrdili da je sve u redu."

Pročitajte više