Ljubljana hoće referendum Istrijana žele li živjeti u Hrvatskoj ili Sloveniji?

SLOVENSKI zahtjevi prema Hrvatskoj postaju svakim danom visoki kao Alpe, nedokučive za prosječnog Hrvata ali sve više i za Europsku uniju.

1991. godine Slovenci nisu imali Savudrijsku valu

Naime, prema posljednjim napisima u slovenskim medijima, ali i izjavama uglednih slovenskih političara čini se kako službena Ljubljana pomalo odustaje od ideje da se 25. lipnja 1991. godine, kada su dvije države proglasile samostalnost proglasi za ishodišnom točkom pregovora, jer je sve više jasno kako tada Slovenija nije kontrolirala Savudrijsku valu i imala koridor do otvorenog mora.

Upravo su Savudrijska vala ili kako kažu Slovenci, Piranski zaljev, i koridor na otvoreno more minimum minimuma kojeg očekuje naš zapadni susjed od Ahtisaarijeve komisije, a u skladu s time slovenski parlament nedavno je donio zajedničku izjavu, odnosno dokument kako je Slovenija na dan osamostaljenja kontrolirala sve sporne granične točke.

Podjelom Zone B Slovenija najviše izgubila

No jedni od tvoraca suvremene slovenske države Spomenka Hribar kao i ugledni političar i autor slovenskog Ustava France Bučar složni su u izjavi kako je nakon pobjede Titovih partizana te poslijeratnog razgraničenja Jugoslavije i Italije s poznatom zonom A i zonom B, upravo najviše izgubila Slovenija. Tada je zona B pripala Jugoslaviji, odnosno Hrvatskoj, a zona A Italiji. Danas Slovenci tvrde kako je najgore prošla Slovenija podjelom nekadašnje Zone B između Hrvatske i Slovenije. Prema njima cijela zona trebala je pripasti njima i to na račun kompenzacije Ljubljani za gubitak slovenskog teritorija koji je ostao u Italiji.

Slovenci bi danas htjeli tako ispraviti nepravdu, a jedan od načina bio i referendum u Hrvatskoj! Naime, prema njima Istrani bi se trebalo javno izjasniti žele li živjeti u Hrvatskoj ili Sloveniji!

M.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više