Macron prešutno podržava Merkel u njenom sukobu oko migranata

Foto: Getty images

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron u petak je neizravno podržao njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja se ne slaže sa svojim ministrom unutrašnjih poslova Horstom Seehoferom koji želi pooštriti njemačku imigrantsku politiku.

"Italija ima predsjednika vlade, Francuska ima predsjednika države, Njemačka ima također šefa vlade. Ako se zemlje nešto dogovore, to se događa na toj razini jer su oni odgovorni svojim narodima i parlamentima", rekao je Macron nakon razgovora u Parizu s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom.

Merkel riskira svoju političku budućnost nakon odvajanja najdesnijeg krila njezine vladajuće koalicije koja zahtijeva više strogosti na granicama.

Seehofer želi s njemačkih granica vratiti migrante koji su već registrirani u nekoj drugoj europskoj zemlji i prijeti da će svoju politiku početi provoditi u ponedjeljak, bez obzira na kancelarkino stajalište.

On također želi, kako je rekao ovaj tjedan, s talijanskim i austrijskim kolegama osnovati "os" u borbi protiv ilegalne imigracije.

Sukob između Merkel i Seehofera oko toga treba li izbjeglicama koji su već registrirani u nekoj od zemalja Europske unije spriječiti ulazak u Njemačku eskalirala je u četvrtak najavom Horsta Seehofera da će ako dogovor ne bude postignut brzo, bez privole kancelarke donijeti ministarsku uredbu o zatvaranju granica.

Mediji pišu da bi Seehofer mogao već u ponedjeljak zabraniti ulazak već registriranim podnositeljima zahtjeva za azilom i izbjeglicama.

Njemačka kancelarka Merkel odbija jednostrane poteze Njemačke i ustraje na rješenju na razini Europske unije koje bi trebalo biti doneseno na EU-ovu summitu krajem mjeseca.

Pročitajte više