Mađarski pisac Peter Esterhazy dobio njemačku književnu nagradu

NAJZNAČAJNIJA njemačka književna nagrada nagrada mira njemačke udruge knjižara, dodijeljena je ove godine mađarskom piscu Peteru Esterhazyju,.

Nagrada vrijedna 15.000 eura uručit će se 53-godišnjem piscu na sljedećem Sajmu knjiga u Frankfurtu ujesen.

Njemačka udruga knjižara utemeljila je nagradu mira 1950. godine s ciljem promicanja razumijevanja među nacijama i ljudima. Nagrada se tradicionalno dodjeljuje u povijesnoj Paulskirsche crkvi u Frankfurtu.

Prošlogodišnja dobitnica je američka spisateljica Susan Sontag, dok su ostali ugledni dobitnici tijekom godina bili, između ostalih, Vaclav Havel, Octavio Paz, Albert Schweitzer, Amos Oz i Chinua Achebe.

Esterhazy je rođen 1950. godine u Budimpešti u staroj i moćnoj aristokratskoj obitelji. Od 1969. do 1974. godine studirao je matematiku na Budimpeštanskom sveučilištu, a između 1974. i 1978. radio je kompjuterskoj bazi podataka u ministarstvu pod tadašnjom komunističkom vladom.

Postao je free-lance pisac 1978. godine, etablirajući se kao kultna figura svoje generacije knjigama koje su neizravno izazivale vlast.

Njegovo najnovije djelo "Celestial Harmonies" temelji se na povijesti njegove vlastite obitelji sve do habsburškog carstva te pripovijeda o njegovim nedaćama kad su komunisti zavladali u Mađarskoj nakon Drugog svjetskog rata. Knjiga je dobila nepodijeljene pohvale kritike.

Na hrvatski su prevedena Esterhazyjeva djela "Hrabalova knjiga", "Pomoćni glagoli srca", "Žena" te djelo "Ista priča: dvije pripovijetke" napisano zajedno s nobelovcem Imreom Kerteszom.

Pročitajte više