Madunić: Istražni postupak za "garažu" mogao bi završiti do 20. veljače

ZAGREBAČKI odvjetnik Ante Madunić, koji saborskog zastupnika bez imuniteta Branimira Glavaša zastupa u istražnom postupku u slučaju "garaža", rekao je za Index da bi istražni postupak protiv njegovog branjenika, ukoliko "sve bude u redu", mogao završiti do 20. veljače.

Nakon što su prije otprilike mjesec dana i službeno privremeno prekinuti istražni postupci protiv njega, Branimir Glavaš se u osječkoj bolnici djelomično oporavio od posljedica štrajka glađu, te bi, prema nekim predviđanjima, uskoro mogao biti proglašen sposobnim pratiti nastavke istražnih postupaka koji se protiv njega vode na osječkom i zagrebačkom Županijskom sudu.

"Danas sam bio kod predsjedavajućeg suca u postupku Zdenka Posavca, i rekao mi je da u ponedjeljak 5. veljače liječnici vještaci iz Zagreba idu u Osijek gdje će pregledati Glavaša, nakon čega će njemu (Posavcu) dostaviti izvješće o Glavaševom zdravstvenom stanju. Ukoliko se utvrdi da je postao sposoban pratiti nastavak postupka, sudac bi već idućeg tjedna mogao sazvati novo ročište" - kazao je Madunić dodajući kako prije baratanja datumima ipak treba pričekati liječničko izvješće.

Madunić ponavlja stajalište tima obrane koja smatra kako nema potrebe za određivanjem pritvora za Glavaša, te da je i njihovom branjeniku u interesu što prije okončati istražni postupak kako bi slučaj bio proslijeđen Državnom odvjetništvu na odlučivanje o tome hoće li ili neće biti zatraženo pokretanje sudskog postupka.

Nakon što je Glavaš u relativnom miru proveo preko mjesec dana, koliko traje privremeni prekid istražnih postupaka za slučajeve ubojstava srpskih civila u Osijeku 1991. godine - poznatije kao slučajevi "garaža" i "selotejp", čini se da će istrage u spomenutim postupcima ipak uskoro uslijediti.

No, to uvelike ovisi o Branimiru Glavašu koji će pristankom na uzimanje hrane i lijekova postati potpuno sposoban za praćenje nastavka istražnih postupaka, pri čemu mu prijeti mogućnost ponovnog određivanja pritvora. Madunić smatra kako razloga za pritvaranje Glavaša nema, te kako ni drugi osumnjičeni za "garažu" (Krunoslav Fehir op.a.) nije bio pritvoren.

Iako je taj podatak točan, činjenica je da se Fehira od lipnja do listopada prošle godine kada su na zagrebačkom Županijskom sudu održavana istražna ročišta, u medijima gotovo uopće nije moglo vidjeti. Situacija s Glavašem u tom pogledu bitno je drugačija jer se slavonsko-baranjski " alfa i omega" gotovo svakodnevno pojavljivao u medijima kojima je davao brojne izjave.

Neke od njih su ocijenjene kao "utjecanje na svjedoke" odnosno njihovo zastrašivanje, zbog čega je sud krajem listopada donio i proveo u djelo odluku o pritvaranju Branimira Glavaša. On je iste večeri u Remetincu otpočeo štrajk glađu koji mu je najprije osigurao premještaj u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj ulici, a nekoliko tjedana kasnije izlazak iz "zatvorskog sustava" i premještaj u osječku Kliničku bolnicu.

U istoj bolnici Glavaša će za nekoliko dana posjetiti zagrebački liječnici vještaci, isti oni koji su potkraj prošle godine suca Posavca izvijestili da je Glavaš zdravstveno i psihički nesposoban pratiti nastavak istražnog postupka. Ukoliko se Glavaševo zdravstveno stanje nastavi popravljati, već idući ili tjedan nakon toga može se očekivati sazivanje novog ročišta na kojem treba saslušati još nekoliko svjedoka, poslije čega slijedi okončanje istrage i predavanje skupljene dokumentacije Državnom odvjetništvu.

Madnić predviđa da bi u slučaju da se situacija počne razvijati bez ikakvih daljnjih smetnji, istražni postupak za "garažu" mogao biti okončan već do 20. veljače. Odvjetnik kaže kako ni približno ne naslućuje hoće li sudac Posavec zatražiti ponovno pritvaranje Glavaša, te da ne zna što će Glavaš poduzeti ukoliko se vraćanje u pritvor ponovno aktualizira.

Teoretski naime postoji mogućnost da Posavec ponovno zatraži pritvaranje Glavaša, te da on ponovne otpočne sa štrajkom glađu, što bi cijeli slučaj vratilo na početak "vrzinog kola" u Hrvatskoj do sad neviđene pravosudno-političke sapunice.

I.K.

Pročitajte više