Makedonija će se zvati Sjeverna Makedonija?

MAKEDONSKI premijer Nikola Gruevski predložio je uvođenje dvojnog naziva države kako bi se riješile dugogodišnje razmirice sa susjednom Grčkom oko imena, a koje traju od makedonske samostalnosti. 

Dva imena?

"U slučaju dvostruke formule, jedno bi se ime koristilo u komunikaciji s Grčkom, a drugo, ustavno ime, u komunikaciji s drugim državama", predlaže Gruevski.

Službeno Skopje želi zadržati ustavni naziv Makedonija, a Grci to ne dopuštaju jer to ime nosi njihova sjeverna pokrajina te ju smatraju svojom povijesnom baštinom. Grčka, kazao je Gruevski, ne pokazuje želju za raspravom o tom pitanju.

Sjeverna Makedonija?

"Njegovo stajalište pokazuje da nije shvatio poruku međunarodne zajednice, a poruka je jasna - potrebno nam je međusobno prihvatljivo rješenje kako bi se njegova zemlja uspjela pridružiti euroatlantskim tokovima", kazala je grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakojanis.

Posebni izaslanik UN-a, u grčko-makedonskim pregovorima, Matthew Nimitz nedavno je predložio naziv "Sjeverna Makedonija" i sada čeka odgovor dviju vlada.

Pročitajte više