Makedonski predsjednik letio u "olupini"

AVION makedonske Vlade u kojoj je na svom posljednjem putovanju letio predsjednik Trajkovski bila je 24 godine stara "olupina", a makedonski stručnjaci tjednima prije nesreće upozoravali su da avionu treba "temeljit remont".

Kako javlja Jutarnji list, glavni inženjer prije nekoliko tjedana je izričito tražio zabranu letenja zrakoplova Beechcraft Super King Air B200, s obrazloženjem da su motori pred otkazom.

Dio makedonskih političara tvrdio je kako bi kupnja novog aviona bila "nepotreban trošak" u vrijeme krize koja potresa Makedoniju.

Visoki dužnosnici Makedonije tim su zrakoplovom letjeli samo kad su morali, a radije su putovali redovitim linijama ili unajmljivali zrakolove vlada susjednih zemalja. Nekoliko puta unajmljen je i zrakoplov Slobodana Miloševića, što je izazvalo burne polemike u javnosti.

Predsjednik Trajkovski najradije je putovao redovitim letovima, a na jedan put u Grčku otputovao je zrakoplovom francuskog premijera, što je veći dio makedonske javnosti primio kao poniženje.

"Jutarnji" dodaje kako su tijekom jednog leta, dok je u avionu bio ministar obrane Vlado Bučkovski, popucala prozorska stakla pa je zrakoplov jedva sletio. Drugom su prilikom na avionu makedonske Vlade popucale gume prilikom sletanja.

Pročitajte više