Mamići povukli žalbu na Uskokovu optužnicu: "Dosta mi je. Prvo hapse onda istražuju"

Ilustracija: Index (FaH) 
 
"DOSTA mi je. Prvo hapse, pa onda istražuju. Dok sam ja obvezan sam čuvati tajnost postupka, institucije Države distribuiraju medijima dijelove informacija o predmetima kako bi me učinile krivim prije suđenja. Toliko o presumpciji nevinosti. Stoga moj brat Zoran Mamić, Damir Vrbanović i ja povlačimo utemeljenu žalbu na USKOK-ovu optužnicu", objavio je Zdravko Mamić na svojoj službenoj Facebook stranici. 
 
Da su bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran i Damir Vrbanović povukli žalbu na Uskokovu optužnicu jer žele da suđenje počne što prije, potvrdila je i Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković.
 
"Smatraju da postupak odlučivanja o žalbi predugo traje i žele brzo suđenje", potvrdila je Sloković. Da Mamić želi brzo suđenje jasno je i iz njegova statusa. 
 
"Poštujemo sud kao jedino mjesto gdje se dokazuje neovisnost i očekujemo brzo suđenje. Veselimo se da će javnost doznati punu istinu. Pravo na suđenje u razumnom roku jamči nam i Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda", napisao je Mamić. 
 
Istraga u Zagrebu, suđenje u Osijeku
 
Podsjetimo, Uskok je, nakon niza istraga, u travnju podigao prvu optužnicu protiv Mamića, kojega u ovom slučaju tereti da je zajedno s bratom Zoranom, bivšim direktorom Dinama Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom Dinamo oštetio za nešto manje od 116 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.
 
Prvu optužnicu protiv Mamića Uskok je podigao pred Županijskim sudom u Osijeku, umjesto u Zagrebu gdje se vodila istraga.
 
U javnosti se često nagađalo o Mamićevoj povezanosti s nekim zagrebačkim sucima, posebno nakon što mu je omogućeno da uz jamčevinu i mjere opreza istražni zatvor zamijeni obranom sa slobode. I predsjednik Vrhovnog suda zaključio je nakon Uskokovog zahtjeva da se Mamiću ne sudi u Zagrebu kako iz "javno dostupnih podataka" proizlazi da zagrebački suci Jasna Smiljanić, Ivan Turudić i Ivica Veselić poznaju braću Mamić i Vrbanovića.
 
Protiv Zdravka Mamića naknadno su pokrenute i nove istrage zbog izvlačenja novca iz Dinama kojega je sa svojim suokrivljenicima navodno oštetio za ukupno više od 270 milijuna kuna.
 
Uz porezni Uskok Mamići 'zainteresirali' i Švicarce
 
Nakon što je Uskok u veljači po treći put proširio istragu zbog izvlačenja novca iz Dinama Mamić je podnio ostavku na dužnost u tom klubu.
 
I ta je istraga pokrenuta na temelju nalaza poreznog Uskoka, a kao i u prethodnima tužiteljstvo sumnja da su se Mamić i ostali organizirali u zločinačko udruženje kako bi preko tvrtaka u inozemstvu izvukli novac od transfera Dinamovih igrača.
 
Uz bivšeg izvršnog predsjednika Dinama i trećom su Uskokovom istragom, kao i drugom po redu, bili obuhvaćeni njegov brat Zoran, sin Mario, bivši glavni direktor i član uprave Dinama Damir Vrbanović i poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić. Jedini "novi osumnjičenik" koji se nije spominjao u ranijim istragama je menadžer Nikki Vuksan.
 
Švicarski mediji prošloga su tjedna objavili da je istraga o sumnjivim transakcijama švicarske tvrtke Maria Mamića privedeni kraju, a prenijeli su i izjavu više državne odvjetnice koja je kazala da je riječ o "gospodarskom kriminalu grublje vrste". 
 
 

Pročitajte više