Martina Mlinarević preporučuje vam pet omiljenih knjiga

Foto: Privatni arhiv/Index

SPISATELJICA Martina Mlinarević rođena je u Ljubuškom 1982. godine. Diplomirala je engleski jezik i književnost i danas radi i živi u Širokom Brijegu. 

Mlinarević je bila godinama istaknuta kolumnistica koja je bez zadrške pisala o raznim društvenim tabuima i oštro kritizirala političke elite, objavila je nekoliko knjiga, a onda je oboljela od raka koji je postao njena nova književna tema. Svoju bitku s ovom opasnom bolešću opisala je u potresnoj knjizi Huzur koja je oduševila čitatelje i čitateljice u cijeloj regiji. Kako je rekao bosanskohercegovački pjesnik Mile Stojić, Mlinarević Sopta o čemu god piše zapravo piše o ljubavi.

Ljubav je i osjećaj koju Mlinarević budi kod svojih obožavatelja, što su pokazale i nedavne izvrsno posjećene promocije Huzura u Splitu i na Interliberu. Usred sve te frke Mlinarević je našla vremena čitateljima Indexa preporučiti svojih pet omiljenih knjiga.

Gospođa Dalloway - Virginia Woolf

Kod mene sve počinje i završava s Virginijom. Njezino pisanje je umijeće bez premca, njezino pisanje je iskonska ženska sloboda. Duboko sam fascinirana njezinim djelom, osobom, borbom, fantastičnim doprinosom, životom u cjelini, i na koncu odlaskom, kad je napunila džepove kaputa kamenjem i pustila se niz rijeku Ouse. "Oh Mrs Dalloway... always giving parties to cover the silence", rečenica je koja je toliko živa i danas, kao avet ispod nogu i stolova svih onih navodno sretnih obitelji, brakova, žena, a zapravo tragično ušutkanih trpljenjem i šutnjom, jer okolina ne oprašta i ne dopušta drugačije. Film Sati je sjajno portretirao njezinu veličinu i važnost za svaki pojedinačni život, ženski napose.

Tvoj sin Huckleberry Finn - Bekim Sejranović

Neobična je spona svih nas koji smo odrasli na rijeci, uz rijeku, s rijekom. Svi takvi čitat će Bekima rado, ploveći s njim svakom novom rečenicom. Jedna je od najzanimljivijih pojava u književnostima naših naroda posljednjih godina, boem i genijalac. Ovu sam knjigu nosila na svoje putovanje u Ameriku i donijela je na obalu Mississippija. Vozila se na parobrodu "Tom Sawyer" i tek je tada svako slovo u njoj imalo smisla, a čežnja za Mississippijem postala moj smisao. 

Majstor i Margarita - Mihail Bulgakov

Bez puno objašnjavanja - najljepša knjiga koja je ikad napisana.

Kompletna Feralova biblioteka od početaka do danas

Vidjeti Viktora Ivančića na par minuta u kompletnom kaosu preksinoć na Interliberu potpuno je isto kao konačno pronaći najbolju knjigu za sebe u sajamskoj gužvi. Kad ste godinama radili kao politički analitičar, pasionirano i profesionalno prateći sve medije u regiji, posve je legitimno izgovoriti da nitko na ovim prostorima ne piše kao Viktor Ivančić. S Borisom Dežulovićem i Predragom Lucićem čini neprikosnovenu tvrđavu slobodne misli i nadam se da će tek doći vrijeme kad će se njihovo vrijeme nenadjebive hrabrosti cijeniti onako kako istinski i zaslužuju. 

Pjesme Petra Gudelja

Najzapostavljeniji i najbolji živući hrvatski pjesnik. Jedino bolje od Petrovih pjesama isklesanih od kamena, zmijom proškicanih je način na koji on izvodi svoje pjesme. Ako ste u prilici, a rijetki to mogu biti jer Petar živi mohikanski život, poslušajte ga.



 

Pročitajte više