Mateša o prijedlog Zakona o sportu

PREDSJEDNIK Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša izjavio je danas na sastanku s predstavnicima sportskih udruga iz nekoliko istočnohrvatskih županija u Osijeku da novi zakon o sportu, koji bi Vlada danas trebala uputiti u prvo saborsko čitanje, ´predstavlja infrastrukturu hrvatskoga sporta´.

Taj bi zakon trebao promijeniti organizacijsku i financijsku stranu sporta, rekao je Mateša.

HOO će se u raspravi pri donošenju novoga zakona zauzimati da se u županijskim proračunima odredi fiksni iznos za ulaganja u sport, te da sportski objekti ostanu u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, ali da se na zakonom predviđeni način mogu davati u koncesiju.

´Zauzimat ćemo se za koncept ´novo za staro´, odnosno da niti jedan sportski objekt ne može nestati, a da se ne stvori novi. To je vrlo bitno jer smo u proteklom vremenu zbog širenja gradova i urbanizma izgubili velik dio sportskih borilišta´, rekao je Mateša.

Istaknuo je kako će se, nakon upućivanju zakonskog prijedloga u saborsku proceduru, u svim županijama voditi rasprave, pa će županije moći HOO-u dostaviti svoje primjedbe i prijedloge, kako bi ih se, u obliku amandmana, moglo predstaviti u Saboru.

Mateša je kazao kako je poslovanje HOO-a ´potpuno stabilizirano´ te da se u ovoj godini očekuju 30 posto veći prihodi od prošlogodišnjih, a što bi, uz prihode od državnog proračuna i sponzora, trebalo omogućiti i vladino definiranje kriterija za prihode od igara na sreću.

Pročitajte više