Meksička policija uhitila najjačeg narkobossa, zloglasnog Edgara Valdeza "Barbieja"



JEDAN od najutjecajnijih i najzloglasnijih narkobossova u Meksiku, Edgar Valdez Villareal, poznat i po nadimku "La Barbie", uhićen je danas u blizini Ciudad de Mexica, potvrdila je meksička policija.
 
Valdez je smatran za najopasnijeg šefa meksičkog narkokartela Beltran Leyva, koji je mjesto vođe preuzeo od nedavno ubijenog Artura Beltrana Leyve, koji je nastradao u sukobu sa vojskom u prosincu 2009. godine. Barbie Valdez drži se najodgovornijim za poticanje najnovijeg vala nasilja zbog krvavih obračuna narkokartela za prevlast i kontrolu nad proizvodnjom i trgovinom narkoticima u centralnom Meksiku.

Nakon preuzimanja vodstva nad kartelom Beltran Leyva i obračuna sa neistomišljenicima unutar kartela, Barbie je sve donedavno mirno područje središnjeg Meksika pretvorio u krvavo bojno polje u kojem se pripadnici sukobljenih narkokartela svakodnevno sukobljavaju nastojeći ostvariti apsolutnu kontrolu nad tim dijelom zemlje. U mnogim dijelovima zemlje proteklih se tjedana pronalaze oskrnavljena, masakrirana i obezglavljena tijela kojima Barbie i njegov ljuti neprijatelj, Hector Beltran Leyva, međusobno šalju poruke upozorenja.

Budući da je Edgar Valdez "Barbie" američki državljanin rođen u Teksasu i da je u toj državi tražen zbog krijumčarenja kokaina, SAD je ponudila 1,3 milijuna dolara nagrade za svaku informaciju koja bi pomogla u njegovom uhićenju, a sličnu je sumu ponudio i Meksiko.

Pročitajte više