Mesić doputovao u Istanbul na summit NATO-a

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić stigao je u ponedjeljak na dvodnevni summit NATOa u Istanbulu.

Mesić bi se tijekom dana trebao sastati s kolegama iz Albanije i Makedonije, partnerskih zemalja iz Jadranske povelje i Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Najavljeno je i nekoliko bilateralnih susreta, među kojima i onaj s domaćinom summita, turskim predsjednikom Ahmetom Necdetom Sezerom.

Čelnici 26 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza otvorili su summit na dan kada je američka administracija neočekivano predala vlast iračkoj vladi dva dana prije najavljenoga roka i 14 mjeseci od okupacije kojom je svrgnut režim Sadama Huseina.

Šefovi država i vlada NATO-a trebali bi odgovoriti na poziv iračke vlade za pomoć u obnovi sigurnosnih snaga i odlučiti hoće li se irački vojnici i policajci obučavati u Iraku ili članicama Saveza. Njemačka i Francuska, koje su se protivile okupaciji Iraka, nesklone su slanju svojih vojnika u tu zemlju, dok se Sjedinjene Države zauzimaju za značajniju vojnu nazočnost NATO-a u nemirnom Iraku.

Početak istanbulskog summita obilježili su sukobi policije i oko 2.000 prosvjednika, koji su se silom pokušali probiti kroz zaštitnu ogradu i doći do iznimno dobro čuvane kongresne dvorane u središtu grada, gdje se održava sastanak.

Na prosvjednike, koji su bacili nekoliko molotovljevih koktela, upućene su dodatne policijske snage, a područje udaljeno oko 2 kilometra od kongresnog centra nadlijeću vojni helikopteri.

Za sigurnost 5.000 gostiju brine oko 20.000 turskih vojnika i policajaca, potpomognutih najsuvremenijom tehničkom opremom. Zrakoplovi AWACS kontroliraju nebo nad 15-milijunskim gradom, a najveći istanbulski trg Taksim i sve obližnje prometnice u gradskom središtu zatvorene su za promet.

(Hina) bcav ydv

Pročitajte više