Mesić otputovao na turneju po arapskim zemljama

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić otputovao je u utorak poslijepodne na arapsku turneju tijekom koje će posjetiti Katar, Siriju i Jordan, tri države koje do sada nisu bile u itinereru hrvatskog predsjednika, objavio je Ured predsjednika.

Hrvatski predsjednik je otputovao u pratnji gospodarskog izaslanstva, kojeg, između ostalog, čine predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević i predsjednik Inine uprave Tomislav Dragičević sa suradnicima.

Ina, naime, zajedno s Geofizikom, obavlja najveći dio posla na istraživanjima plina i nafte u Siriji, a u Ininim uredima u Damasku otvorit će se konzulat RH.

Kako je posjet prvenstveno usmjeren na poboljšanje bilateralnih gospodarskih odnosa, na turneju su s predsjednikom krenuli i predstavnici Ingre, Crosca, Geofizike, Openheima, Končara, RIZ-a, STSI-a, te splitskog Konstruktora.

Predsjednika Mesića u srijedu očekuje susret s katarskim emirom, šeikom Homadom bin Khalifom, a u četvrtak će posjetiti postrojenja u luci Ras Laffan.

Nakon Katara, Mesić i izaslanstvo odlaze u petak u jednodnevni posjet Siriji. Hrvatski predsjednik će u Damasku razgovarati sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom.

U Jordanu će Mesić u subotu obići luku Akaba, koja je i gospodarska zona. U nedjelju u Ammanu hrvatskog predsjednika očekuje susret s kraljem Abdulahom II, te premijerom Faisalom el-Fayezom.

Ovo je prvi državnički posjet predsjednika Mesića spomenutim zemljama.

Pročitajte više