Mesić: Vlada afirmirala Hrvatsku na vanjskopolitičkom planu, ali nije pokrenula gospodarstvo

KOMENTIRAJUĆI prvih 100 dana nove vlade hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ponovio je ocjenu da je Vlada bila transparentna u vanjskoj politici, no da nije pokrenula Hrvatsku u smjeru otvaranja novih radnih mjesta i intenziviranju gospodarstva.

Ministri su dali svoja viđenja budućeg rada, no u svim resorima ima mnogo posla kojeg treba odraditi kako bi se ostvarila izborna obećanja, rekao je Predsjednik u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu".

Govoreći o gospodarskim prilikama zauzeo za otvaranje slobodnih zona u kojima bi se, tvrdi, mogao zaposliti veći broj ljudi, privući ulagače i visoku tehnologiju.

Što se razvojne koncepcije tiče državni proračun za ovu godinu ocijenio je skromnim. Obećanja dana sindikatima i umirovljenicima ostvariva su jedino ako se pokrene proizvodnja i poveća izvoz, drži Predsjednik.

Što se tiče ulaganja, smatra da su opravdana samo ako su ekonomski isplativa.

Po njegovoj ocjeni samo rješavanje socijale, iako najjednostavnije, djeluje demotivirajuće na proizvodnju, otvaranje novih radnih mjesta i izvoz.

Govoreći o Vladinom prijedlogu da se od početka iduće godine PDV sa 22 smanji na 20 posto, rekao je da je osobno za uvođenje više poreznih stopa.

Predsjednik je također rekao da ga nitko nije kontaktirao u vezi njegove izjave da je na Haaškom sudu spreman svjedočiti u korist obrane generala Ivana Čermaka.

Ponovio je da i dalje nema nikakvih saznanja o generalu Anti Gotovini.

Pročitajte više