Miletić: Ovaj proračun je nerealan, Istra je opet nepravedno zakinuta

Foto: FAH

PREDSJEDNIK IDS-a Boris Miletić je "apsolutno nedostatnima" ocijenio sredstva koja je Vlada predloženim proračunom za iduću godinu namijenila za Istru, Liburniju, Rijeku i Kvarner, a sam državni proračun ocijenio je nerealnim i neutemeljeno optimističnim.

Miletić je na konferenciji za novinare u Puli rekao kako Vlada neutemeljeno prijedlog proračuna temelji na projekciji gospodarskog rasta od 3,2 posto, a da pritom ne uzima u obzir negativni učinci povećanja PDV-a u ugostiteljstvu i gubitci koje će to povećanje prouzročiti.

"Ne vidim ni najmanju naznaku da vladajuće stranke imaju namjeru početi provoditi decentralizaciju, koja je Hrvatskoj prijeko potrebna, a ne zaboravimo da su je u predizborno vrijeme svi redom obećavali, pa tako i HDZ i Most", kazao je.

Istra je u proračunu izuzetno loše prošla

Ocijenio je kako je, po pitanju državne pomoći lokalnoj samoupravi, Istra izuzetno loše prošla u prijedlogu proračuna za 2017. godinu.

"Financijski izdatci proračuna namijenjeni lokalnoj samoupravi općenito su nedostatni, a za razliku od nekih drugih gradova i općina kojima su namijenjeni višemilijunski iznosi, Istra je ponovno nepravedno zakinuta. Tako su se Gradu Buzetu i općinama Cerovlje, Gračišće, Lanišće, Lupoglav i Oprtalj drastično smanjile dotacije iz državnog proračuna, i to bez jasnih kriterija i bez ikakvog obrazloženja. I tu je sva nelogičnost centralističkog upravljanja državom", istaknuo je Miletić.

Upozorio je kako država takvim upravljanjem proračunska sredstva raspodjeljuje "po potpuno nejasnim kriterijima i uz to zakida istarske općine i gradove", a da nije tako, uvjeren je, Istra bi se bez problema mogla pobrinuti sama za sebe.

"Mogli bismo sami realizirati i najzahtjevnije projekte i ne bismo trebali ovisiti o dobroj volji pojedinih ministara ili, pak, putem amandmana tražiti dodatna sredstva za određene projekte. Sudjelujemo u punjenju državnog proračuna u značajnim postotcima, a minimalno što država treba učiniti zauzvrat je da vrati dio tih sredstava onima koji su ih zaradili, našim građanima", poručio je predsjednik IDS-a.

Klub IDS-PGS-RI predlaže 17 amandmana "teških" 197 milijuna kuna


Naglasio je kako će IDS "i dalje biti najglasniji u obrani interesa Istre i njezinih građana", dok je amandmane koje je Klub IDS-PGS-RI podnio na proračun ocijenio realnima i provedivima.

"Odgovorni smo i realno smo uzeli u obzir ekonomsku situaciju i realne mogućnosti Hrvatske. Upravo zbog toga smatramo da bi neprihvaćanje tih utemeljenih amandmana bio jasan indikator odnosa prema Istri", rekao je Miletić. Naveo je kako je 17 podnesenih amandmana ukupnno financijski "teško" 197,3 milijuna kuna, što je, kaže, samo 20 posto onoga što će Istra u 2017. uplatiti u državnu blagajnu više nego joj se vrati.

Najznačajniji amandmani odnose se na ulaganja u obrazovanje i sport, konkretno u Sveučilište u Puli, dogradnju pulske Srednje medicinske škole i rekonstrukciju sportske dvorane u Labinu, za Bolnicu za ortopediju i fizijatriju u Rovinju, rekonstrukciji domova za starije i nemoćne osobe u Rovinju, Raši, Novigradu i Puli, rekonstrukciju i uređenje cesta na otocima.

Pročitajte više