Ministar Kirin na sastanku Salzburškog foruma

MINISTRI unutarnjih poslova država članica Salzburškog foruma na sastanku u samostanu Goettweig u Wachauu u Donjoj Austriji razgovaraju drugi dan o jačanju međunarodne političke strategije u borbi protiv svekolikih oblika organiziranoga kriminala, posebice terorizma.

Na sastanku u samostanu Goettwieg sudjeluju ministri unutarnjih poslova Austrije, Mađarske, Češke, Poljske, Slovenije i Slovačke, te Rumunjske i Bugarske, a na poziv austrijske ministrice unutarnjih poslova Liese Prokop i hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin. Austrijska savezna ministrica unutarnjih poslova Liese Prokop naglasila je na tom skupu da "kriminal ne poznaje granice, te da se zajedničkom, još boljom suradnjom može učinkovitije suzbijati".

Ministri će na sastanku prihvatiti zajedničku deklaraciju kojom se predviđa intenziviranje suradnje zemalja članica Salzburškog foruma u području pravosuđa i unutarnjih poslova, s posebnim naglaskom na borbu protiv organiziranoga kriminala, korupcije, posebice terorizma, zatim prilagodbu schengenskim standardima, politici azila, migracija, upravljanja granicom itd.

Salzburški forum osnovan je 2001. godine kao važno neformalno koordinacijsko tijelo jačanja ragionalne suradnje u sklopu Europske unije, i prepoznat je kao važan instrument borbe protiv svih oblika prekograničnog organiziranog kriminala.

Slovenija je u četvrtak predstavila program rada šestomjesečnog predsjedanja Salzburškim forumom koje je preuzela od Slovačke.

Pročitajte više