Ministar Kovačević otvorio prvi skup o prostornom planiranju

PRVI dvodnevni stručni skup o stanju prostornog planiranja i arhitekture 2003., na kojem se okupilo stotinjak stručnjaka, predstavnika svih županijskih zavoda te arhitekata i prostornih planera, u Zagrebu je danas otvorio ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Božo Kovačević.

Povod održavanja skupa od kojega se od stručnjaka očekuje ocjena stanja u prostoru i određivanje daljnjih pravaca prostornog planiranja, jest činjenica da su sve županije donijele prostorne planove, rekao je ministar Kovačević.

Istaknuo je da je unatoč teškoćama uspostavljen decentraliziran sustav prostornog planiranja, pa sve veći broj i gradova i općina koji također moraju donijeti prostorne planove počinje razumijevati važnost prostornog planiranja.

Podsjetio je i na teškoće, kao primjerice sređivanje zemljišnih knjiga i katastra koji bi trebali pratiti stanje u prostoru. Spomenuo je i novi zakon o prostornom uređenju koji je u saborskoj proceduru, a po kojem bi se pojednostavila procedura dobivanja građevnih dozvola.

Pomoćnik ministra iz Zavoda za prostorno uređenje Zlatko Uzelac rekao je da je cilj skupa da sada, kada sve županije imaju svoje prostorne planove, ponudi smjernice daljnje izgradnje sustava, uz maksimalnu otvorenost prostornih planova javnosti, kao javnih dokumenata.

Skup se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića, u organizaciji Zavoda za prostorno uređenje Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenje i Razreda arhitekata Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu.

Večeras će Tomčić u starom Paromlinu otvoriti izložbu prostornih planova županija.

Pročitajte više