Ministar Ljubičić istaknuo Hrvatsku spremnost za obranu od ptičje gripe

HRVATSKI ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić istaknuo je u subotu na sastanku ministara zdravstva koji je u Vouliagmeniju blizu Atene održan u okviru procesa suradnje jugoistočne Europe o problematici ptičje gripe, da je Hrvatska spremna za obranu od ptičje gripe u svim segmentima, priopćeno je iz veleposlanstva RH u Ateni.

Ministar Ljubičić istaknuo je da je RH jedna od rijetkih zemalja koje provode kontinuirani monitoring moguće nazočnosti virusa ptičje gripe među pticama selicama, priopćeno je iz veleposlanstva.

Tijekom sastanka Hrvatskoj je ukazana čast da u idućoj godini organizira novi sastanak ministara zdravstva jugoistočne Europe, dodaje se u priopćenju.

Na sastanku su sudjelovali ministri zdravstva iz 14 zemalja jugoistočne europe i crnomorskog područja koji su izvijestili o nacionalnim planovima pripravnosti u slučaju pojave ptičje gripe.

Europski povjerenik za zdravstvo Markos Kyprianou naglasio je da će Europska unija, kako prenosi France presse, za borbu protiv ptičje gripe pružiti "svu potrebnu tehničku", ali zasad ne i financijsku pomoć.

"Na tehničkom planu možemo pružiti svu potrebnu pomoć, ali za financijsku pomoć nemamo instrumenata", rekao je Kyprioanou na marginama konferencije.

U završnom priopćenju sudionici su istaknuli da su "transparentnost i potpuna solidarnost svih ustanova, agencija, ministarstava i zemalja pogođenih ptičjom gripom ključ učinkovite suradnje", prenosi France presse.

Osim hrvatskoga ministra zdravstva, na sastanku su bili i predstavnici Albanije, Armenije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Cipra, Gruzije, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, Rusije, Srbije i Crne Gore te Turske.

Od tih zemalja virus H5N1 otkriven je u Turskoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj i Rusiji.

Pročitajte više